Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη

pessoa-kavafyΔεν υπήρχε περίπτωση να χάσω το Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη (2007) του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου καθώς πέρα του ότι θεωρώ ότι ο “Αναρχικός Τραπεζίτης” του Fernando Pessoa είναι ότι σημαντικότερο έχω διαβάσει στη ζωή μου, τυγχάνει αυτή την εποχή να έχω καταπιαστεί με το περιβόητο “Βιβλίο της ανησυχίας” επίσης του πολυγραφότατου πορτογάλου υπό το όνομα όμως Μπερνάρντο Σοάρες (για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν ο Πεσσόα είχε δημιουργήσει αρκετούς ετερώνυμους του, οι οποίοι ήταν όλοι και συγγραφείς ή ποιητές).

Στα της ταινίας τώρα ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος πλάθει μία ιστορία συνάντησης των δύο σπουδαίων ποιητών σε ένα ταξίδι του πλοίου Saturnia από την Πάτρα προς την Αμερική. Παρών στο ταξίδι υποτίθεται και ένας έλληνας ο οποίος αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο για να φτάσουμε στη ανακάλυψη της συνάντησης. Φυσικά τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί απλά ο δημιουργός με αυτό το τέχνασμα φέρνει τους Πεσσόα και Καβάφη κοντά όπως πολύ κοντά θεωρεί ο ίδιος ότι βρίσκεται και το έργο τους (και δεν έχει άδικο εδώ που τα λέμε).

Η ταινία κέρδισε το 1ο βραβείο ταινιών τεκμηρίωσης στα κρατικά βραβεία ποιότητας. Μην με ρωτήσετε αν είναι ντοκιμαντέρ ή όχι, θέμα για το οποίο έχει γίνει μεγάλη κουβέντα. Δεν ξέρω άλλα όυτε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Η ταινία μου άρεσε αρκετά και αυτό μετράει αν και θα ήθελα ακόμη περισσότερη συμμετοχή του έργου των Πεσσόα και Καβάφη με περισσότερες αναγνώσεις ποιημάτων και κειμένων σε βάρος της πλοκής της συνάντησης ή ακόμα και με τράβηγμα της διάρκειας της ταινίας που δεν ήταν και ιδιαίτερα μεγάλη στην τελική.

14 Responses to “Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη”

  1. kioy Says:

    Μόνο και μόνο το θέμα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον! ΑΛλά δεν αρκεί αυτό, για αυτό το προσθέτω στη λίστα αναμονη΄ς μου…

  2. zamuc Says:

    Δεν ξέρω αν θα σου αρέσει αλλά μία ευκαιρία νομίζω τη δικαιούται

  3. neutrino Says:

    Ποσο την αγαπησα αυτη την ταινια, δε λεγεται! Προσωπικα βεβαια, οντας βαθυτατα και παθιασμενα καβαφικη, παρασυρθηκα απο το ονομα του αλεξανδρινου στον τιτλο, και λιγοτερο απο του Πεσσοα. Οι εννοιες “δραματοποιημενο ντοκιμαντερ” και “ελληνικη παραγωγη” με εκαναν να παω ηδη με χασμουρητα (ηταν και πρωινη η προβολη στο Ολυμπιον), οταν ομως εφτασαν να πεφτουν οι φροντισμενοι τιτλοι τελους, ειχα μεινει με το στομα ανοιχτο και με την απορια ζωγραφισμενη στο προσωπο, μαζι με ενα τεραστιο χαμογελο.
    Εγω ακομα απορω τι εγινε και τι οχι (αυτος ο Καποπουλος υπαρχει πργαματικα;). Για να μη μακρυγορω αλλο εδω, τα υπολοιπα τα εγραψα at the day εδω. Υπαρχει και μια μικρη περιπτωση να βρει διανομη! 🙂

  4. zamuc Says:

    Έχω την εντύπωση ότι το μόνο που μπορεί να είναι αλήθεια είναι η αναφορά του ονόματος του Καπόπουλου στα χειρόγραφα των 2 αν και νομίζω ότι όύτε αυτό ισχύει. Ελπίζω να μην το χαλάω στους μελλοντικούς θεατές της ταινίας αλλά δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία. Η διανομή θα είναι σίγουρα ευχάριστο νέο

  5. Χριστίνα Says:

    Γεια σου zamuc! σε ανακάλυψα από την τελευταία δημοσίευση του ναυτίλου και, ως λάτρης του Σαραμάγκου και του Πεσόα, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα η ύπαρξη αυτής της ταινίας (δεν την ήξερα καθότι και εις τας επαρχίας…). Όντως, η λεπτή καβαφική ειρωνεία υπάρχει στο έργο του Σαραμάγκου “Η χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις” που έχει πολλές αναφορές στον Πεσσόα. Ίσως θα σ’ ενδιέφερε η σχετική δημοσίευσή μου http://anagnosi.blogspot.com/2007/04/blog-post_949.html

  6. zamuc Says:

    Χριστίνα διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το όμορφο κείμενο σου και ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
    -Με εκφράζει απόλυτα η τελευταία φράση σου: “Τι να πει κανείς για τον Πεσόα;”
    -Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι αναφέρεσαι σε “λεπτές καβαφικού τύπου ειρωνείες” αρκετό καιρό πριν την ταινία. Εδώ οφείλω βέβαια να σημειώσω ότι ψάχνοντας λίγο είδα πως κάποιοι έχουν συγκρίνει Πεσσόα και Καβάφη εδώ και καιρό (Παπαδήμα, Mαρία. «K.Π. Kαβάφης-Φ. Πεσσόα: συμπίπτουσιν γαρ αλλήλοις οι ποιηταί». Nέα Eστία 1761 – Nοέμβριος 2003). Με αυτό δεν θέλω να πω ότι κάποιος αντιγράφει άλλον ή κάτι τέτοιο, φαντάζομαι όποιος έχει διαβάσει λίγο προσεκτικά και τους 2 δεν θα δυσκολευτεί να το σκεφτεί
    -Ίσως σου φανεί ιεροσυλία αλλά δεν γνώριζα τον Σαραμάγκου μέχρι την πρόσφατη ταινία Blindness για την οποία θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σου αν την είδες φυσικά (είδα ότι έχεις διαβάσει το βιβλίο)
    -Κάποια στιγμή και αφού διαβάσω αρκετά που περιμένουν στο ράφι μου (πρέπει να ελαττώσω τις ταινίες μου φαίνεται) σίγουρα θα ρίξω μία ματιά και στη “Χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις”
    -Πολύ καλή δουλειά στο Blog http://anagnosi.blogspot.com

  7. a kiss Says:

    πολυ ωραια. την ηθελα ομως περισσοτερο ντοκυμαντεριστικη και λιγοτερο δραματοποιημενη- μυθοπλασια.

  8. Χριστίνα Says:

    Σ’ ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, zamuc (στο anagnosi συνεργαζόμαστε δύο άτομα, δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτό)
    Όχι, δεν είχα διαβάσει καμιά κριτική όταν έγραψα για τις “λεπτές καβαφικές ειρωνείες” στο έργο του Σαραμάγκου (παρεμπιπτόντως και “Η σπηλιά” είναι μεγαλειώδης”). Δε συνηθίζω γενικά να διαβάζω κριτικές ΠΡΙΝ διαβάσω ένα βιβλίο, δε θέλω να επηρεάζεται η ματιά μου.
    Το έργο Blindness επίσης δεν το’ χω δει, κι έχω μεγάλη περιέργεια. Ωστόσο, είναι 99% βέβαιο ότι ο Σαραμάγκου δε μεταφέρεται σε εικόνα, εδώ κυριαρχεί ο ΛΟΓΟΣ. Έχει ένα πολύ ιδιαίτερο ύφος ο Σαραμάγκου για να πει κανείς ότι τον “γνωρίζει” μέσ από την κινηματογραφική μεταφορά του έργου του. Ασφαλώς, η ταινία ενδέχεται να έχει αντίστοιχο/ανάλογο ύφος.

  9. zamuc Says:

    Όταν έγραψα “κάποιοι έχουν συγκρίνει Πεσσόα και Καβάφη εδώ και καιρό” το έγραψα σε σχέση με την ταινία και όχι για το δικό οσυ σχόλιο το οποίο εξάλλου γίνεται για το Σαραμάγκου (που εκφραζεται μέσω Ρέις βέβαια).
    Κατάλαβα ότι δεν είσαι μόνη στo blog αλλά αυτό δεν έχει σημασία, τα μπράβο και στους 2
    Όταν λέω δε γνώριζα τον Σαραμάγκου εννοώ δεν τον είχα ακούσει καθόλου, σε καμία περίπτωση δε νομίζω ότι τον “γνώρισα “μέσω της ταινίας

  10. Ορίων Δ' Says:

    Βγαίνει τελικά η ταινία στους κινηματογράφους την επόμενη εβδομάδα. Θα την δω οπωσδηποτε, διάβασα προσφατα τον αναρχικό τραπεζίτη και το Βιβλίο της ανησυχίας (τον 1ο τόμο) του Πεσοα, με συγκλόνισε η γραφή του και η συναισθηματική αποτύπωση στον γραπτό λόγο. Με τον καβάφη δεν έχω ασχοληθεί ακόμη, ίσως η ταινία μου δώσει μια δίψα για το έργο του.

  11. zamuc Says:

    Ορίων δεν είναι περίπτωση ο Πεσόα; τον 2ο τόμο δεν το διάβασα ακόμα αν και τον έχω εδώ αλλά είπα να διαβάσω και τίποτα άλλο ενδιάμεσα. Αν και με έχουν φάει οι ταινίες πρέπει να τις μειώσω και να το ρίξω ξανά στο βιβλίο 🙂 Η ταινία δεν είναι κάτι εξαιρετικό αλλά αφού έχεις διαβάσει Πεσόα ναι θα έλεγα να την δεις

  12. fauntleroy Says:

    Zamuc,υπάρχει κανένας τρόπος να την δω πλέον αυτήν την ταινία; Δεν την έχω βρει όπου έχω ψάξει στο νετ και δεν νομίζω να υπάρχει στα DVD Club!

  13. lt.aldo raine Says:

    νομίζω ότι την έχω πετύχει στα seven…μπορεί και να κάνω λάθος.
    λογικά πρέπει να το έχουν όμως.

  14. zamuc Says:

    Μακάρι να το είχα να στο έδινα… Η λογική λέει ότι πρέπει να έχει βγει dvd αλλά δεν γνωρίζω κάτι. Θα κάνω μία αναζήτηση καλού κακού και αν προκύψει κατι θα σου πω

Leave a comment