The Chaser [Chugyeogja]

The Chaser ( 2008 ) του Hong-jin Na. Αν μη τι άλλο ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο για τον σκηνοθέτη από την Κορέα. Δυνατό θρίλερ με μανιακό δολοφόνο που αρέσκεται να δολοφονεί call girls και βρίσκεται κυνηγημένος όχι άπο κάποιον σούπερ ντεντέκτιβ ή την αστυνομία που τα κάνει θάλασσα αλλά από το νταβατζή των κοριτσιών. Ο αρχικός θυμός του για την απώλεια κερδών επειδή τα κορίτσια εξαφανίζονται μετατρέπεται σταδιακά σε αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του σπιτιού του δολοφόνου όπου πιστεύει ότι βρίσκεται ακόμα ζωντανή μία κοπέλα και θα προλάβει να τη σώσει. Και είναι τέτοια η προσοχή του σκηνοθέτη στη λεπτομέρεια και το ρυθμό, που όσο περνάει η ώρα μαζί με το λαχάνιασμα  του νταβατζή αρχίζει να χτυπάει πιο γρήγορα και η καρδιά του θεατή.

Ας μην αρχίσω τα κοινότυπα περί καθυστερημένης κατά 2 χρόνια διανομής στην Έλλαδα, ούτε περί του τι παίρνουν οι Κορεάτες και φτιάχνουν τόσο καλές ταινίες. Και για να φρεσκάρω με μερικά ονόματα τη μνήμη όσων αμφισβητήσουν αυτή τη διαπίστωση αλλά και για όσους φίλους του κορεάτικου θέλουν να προσδιορίσουν το ύφος της ταινίας θα αναφέρω ότι πλησιάζει σε Joon-ho Bong και λιγότερο ίσως σε Chan-wook Park ή Kim Ji-woon και σίγουρα ακόμα λιγότερο σε Kim Ki-duk.

Βραβείο για μοντάζ στα Asian Film Awards και άλλες 2 υποψηφιότητες εκεί και βραβείο Orient Express (!) στο Sitges.

Advertisements

5 Responses to “The Chaser [Chugyeogja]”

 1. argiris_cinefil Says:

  Είναι όντως δυνατή ταινία και όπως έχω ξαναπεί μου θυμίζει λίγο από “σιωπή των αμνών” αλλά σε κορεάτικη βερσιόν. Συμφωνώ μαζί σου περί προσοχής του σκηνοθέτη στη λεπτομέρεια και στο ρυθμό, όπου και θεωρώ ότι είναι η δύναμη της ταινίας. Μου άρεσε που η ταινία προχωρούσε βήμα προς βήμα, αργά και μεθοδικά, δίνοντας έτσι προσοχή και στις πιο μικρές λεπτομέρειες οι οποίες οδηγούσαν με ακρίβεια στη λύση της υπόθεσης. Αν και στο τέλος με ψιλοχάλασε λίγο η παρατεταμένη μάχη μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών όπου για μένα δεν έπρεπε να υπάρχει σε μια τόσο σοβαρή ταινία.
  Το σινεμά της κορέας, τα τελευταία χρόνια, ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον παγκοσμίως.

  4: Πολύ καλή

  0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

 2. zamuc Says:

  Συμφωνώ Αργύρη ότι θα ήταν προτιμότερο να λείπει αλλά ακόμα και έτσι η μάχη ήταν σχετικά ρεαλιστική, δεν ήταν -όπως συνήθως βλέπουμε- σαν να έμαθαν και οι 2 ξαφνικά πολεμικές τέχνες!

  Όσο για το πιο ενδιαφέρον σινεμά είμαι ανάμεσα σε Κορέα και Μεξικό που με Del Toro, Cuaron, Inarritu, Pla (τον Rodriguez δεν τον βάζω) διανύει επίσης μία φοβερή περίοδο

 3. mpaladoros Says:

  Εγω το είχα ξαναγράψει. Η ταινία είναι εξαιρετική, πολυ καλά γυρισμένη και δουλεμένη. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά το γεγονός ότι γνωρίζεις τον δολοφόνο απο τα πρώτα 15 λεπτά η ταινία σε κρατά σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκειά της. Για την τελευταία σκηνή είναι όπως τα λέει ο zamuc, η μάχη είναι ερασιτεχνική – ρεαλιστική χωρίς εντυπωσιακές φιγούρες.
  Η σκηνή στις αρχές με την κοπέλα που πηγαίνει για ραντεβού στο σπίτι του τύπου μου έχει μείνει χαραγμένη. Τέλειος, απλός τρόμος

 4. nathalie Says:

  Ζωντανοί χαρακτήρες ρε συ. Πολύ βασικό. Και καλοκουρδισμένη σε σημείο που κάθε λεπτό του 2ώρου να έχει χρησιμοποιηθεί σωστά.

 5. zamuc Says:

  Σωστός ο μπαλαδόρος και να θυμίσω ότι είχε προτείνει την ταινία πριν 2-3 εβδομάδες

  Ναι nathalie συμφνωνώ, ίσως εκτός από αυτό που λέει ο Αργύρης το ξυλίκι (σε σχέση με σωστή χρήση του χρόνου κάθε λεπτό)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: