Choke

Μόλις έκλεισα το ομώνυμο βιβλίο του Chuck Palahniuk πάτησα το play για να δω την ταινία Choke ( 2008 ) του Clark Cregg. Η υπόθεση με δύο λόγια: Ο σεξομανής Victor για να συντηρήσει την κλεισμένη σε ίδρυμα μητέρα του και τον εαυτό του εκτός από την “κανονική” δουλειά του, σε θεματικό πάρκο της Αμερικής του 1700, συχνά πυκνά εφαρμόζει το κόλπο του πνιγμού σε εστιατόρια για να έχει ένα έξτρα εισόδημα. Πνίγεται μπροστά στους θαμώνες εστιατορίου, ώστε να βρεθεί κάποιο θύμα να τον σώσει, να νοιώσει ήρωας και παράλληλα υπεύθυνος για τη ζωή του Victor βοηθώντας τον μετά οικονομικά ή και με άλλους τρόπους για χρόνια. Σε όλα τα παραπάνω έχει σύμμαχο και βοηθό τον καλύτερο του φίλο Denny επίσης σεξομανή και συνάδελφο επαγγελματία άποικο του 18ου αιώνα.

Ο Palahniuk είναι ο συγγραφέας του Fight Club. Μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένας σκηνοθέτης, ο David Fincher δηλαδή, καταφέρνει να πάρει στα χέρια του ένα βιβλίο και να το απογειώσει μέσω της ταινίας. Στο Choke συμβαίνει το αντίθετο, το σύνηθες δηλαδή φαινόμενο η ταινία να μην μπορεί να αποδώσει το βιβλίο στο βαθμό που θα ήθελε ο αναγνώστης. Παρότι πρόκειται για καλό ταινιάκι κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ δύσκολο να αποδώθει το ύφος αυτού του βιβλίου στο πανί. O Gregg -γνωστός ηθοποιός παίζει και στο Choke– δεν μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από τα να φτιάξει μία επιφανειακή παρουσίαση, ένας είδος περίληψης του βιβλίου. Και η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει αρκετά καλά διατηρώντας την ουσία του βιβλίου, χάνοντας πολλά όμως από το πνεύμα του. Σημαντικό πάντως γεγονός η προσεγμένη επιλογή του cast, οι Angelica Huston, Sam Rockwell και Brad William Henke (γνωστή φάτσα τελευταία στο Lost) ταιριάζουν πολύ καλά στους βασικούς ρόλους.

Όσο για αυτούς που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο νομίζω ότι το Choke είναι μία καλή επιλογή για παρακολούθηση αν και με φοβίζει λίγο το γεγονός του να μην εισέλθει ο θεατής στο όλο πνεύμα και απλά να γελάσει σε 2-3 φάσεις, κάτι που αποκλείεται να συμβεί αν έχεις διαβάσει το βιβλίο. Το Special Jury Prize στο Sundance πάντως υπονοεί ότι η ταινία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα.

Advertisements

4 Responses to “Choke”

 1. bauer24 Says:

  1. “Στο Choke συμβαίνει το αντίθετο, το σύνηθες δηλαδή φαινόμενο η ταινία να μην μπορεί να αποδώσει το βιβλίο στο βαθμό που θα ήθελε ο αναγνώστης”

  Είμαι σίγουρος πως ισχύει αυτό, αλλά δεν έχω διαβάσει το βιβλίο και η ταινία μου άρεσε αρκετά.

  2. Ο Sam Rockwell μου άρεσε περισσότερο εδώ απ΄το υπερτιμημένο (κατά τη γνώμη μου πάντα) Moon.

  3. Όταν είδα την ταινία, νομίζω πως δεν είχε προβληθεί ακόμα η 5η σεζόν του (υπερτέλειου :P) LOST, οπότε δεν τον ήξερα τον Brad William Henke (και τώρα δεν το ήξερα σαν όνομα και σε 2 λεπτά δε θα το θυμάμαι :P)… Πάντως συμφωνώ πως όλοι τους ταίριαζαν πολύ καλά στους βασικούς ρόλους.

  4. Προσωπικά νομίζω πως μια χαρά εισήλθα στο όλο πνεύμα της ταινίας. Γενικά μου αρέσει πάρα πολύ το ιδιόρρυθμο-πεσιμιστικό χιούμορ του Palahniuk (πόσο καλύτερο θα ήταν π.χ. το Up in the Air αν βασιζόταν σε δικό του βιβλίο ή σενάριο;;; Ο Palahniuk έλειπε από αυτή την ταινία!!! :P).

 2. zamuc Says:

  1. +4. Χαίρομαι που σου άρεσε και είναι ολοκληρωμένη άσχετα από το βιβλίο. Το είχα τόσο πρόσφατο που δεν μπορούσα να είμαι σίγουρος

  2. Δεν συμφωνώ μου άρεσε το Moon και ο Sam Rockwell εκεί. Και εδώ πολύ καλός πάντως

  3. Τέτοιου είδους ρόλοι όπως στο Choke ταιριάζουν πιο πολύ στη φάτσα του, παρά να τριγυρνάει με αυτόματα όπλα στη ζούγκλα

 3. Annie Hall Says:

  Δεν το έχω δει αλλά με τσιτώσατε να το ψάξω. Ήρθα να πω μόνο ότι μου αρέσει πολύ το πόστερ

 4. zamuc Says:

  Τέλειο πόστερ όντως!!! Δες το ρε Annie δεν χάνεις τίποτα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: