The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans

The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans (2009) του Werner Herzog βασισμένο στο Bad Lieutenant (1992) του  Abel Ferrara. Υποθέτω ότι οι δύο ταινίες δεν έχουν και μεγάλη σχέση μεταξύ τους αν και δεν έχω δει αυτή του 92. Καλή ταινία η φετινή, αστυνομικό με άποψη, φοβερή η κινηματογράφηση της μετά Κατρίνα Νέας Ορλεάνης από τον Herzog, όλα μια χαρά, αλλά δεν μπορώ παρά να σταθώ στην ερμηνεία του Nicolas Cage. Υπέροχος σαν τον παλιό καλό καιρό. Μπορεί να μην ήταν ερμηνεία επιπέδου Leaving Las Vegas (1995) όπως κάποιοι ενθουσιώδεις βιάστηκαν να πουν αλλά ήταν ότι καλύτερο έχουμε δει από το συγκεκριμένο ηθοποίο εδώ και πολλά χρόνια. Πραγματικά μας είχε λείψει ο καλός Cage και τώρα που επέστρεψε ελπίζω ότι θα μείνει για τα καλά. Συγχωρεσέ με αγαπητέ αναγνώστη για τον ενθουσιασμό αλλά μιλάμε για τον άνθρωπο που κάποτε πλήρωνα εισιτήριο χωρίς να διαβάσω ούτε τον τίτλο της ταινίας, γιατί ήξερα ότι και μάπα να είναι, τουλάχιστον θα δω μία σπουδαία ερμηνεία. Επιπλέον είναι τέτοιο το κράξιμο που του είχα ρίξει τα τελευταία χρόνια, που τώρα πραγματικά πρέπει να του αναγνωρίσω μία σπουδαία εμφάνιση.

Υποψηφιότητες σε Independent Spirit και Βενετία, όπου κέρδισε το βραβείο του ιδρύματος Christopher D. Smithers.

8 Responses to “The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans”

  1. basu Says:

    Σε συγχωρώ παιδί μου zamuc!!!! O Cage σε μεγάλη ερμηνέια…όπως και τα iguana!!!

  2. fauntleroy Says:

    Χαίρομαι που ακούω αυτά τα πράγματα για το Νικόλα…Ελπίζω να ξαναγυρίσει στις παλιές ερμηνείες και κυρίως επιλογές, γιατί αυτές είναι που του δίνουν την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του.

  3. Πανοσ Says:

    Ναι! Ναι! Ταινιάρα!

  4. fvasileiou Says:

    Εγώ δεν έχω δει ακόμα τούτη εδώ, αλλά έχω δει εκείνη του Φεράρα με τον Καϊτέλ. Είναι από τις πιο σκοτεινές, κυριολεκτικά ερεβώδης, ταινία που έχουν γυριστεί ποτέ. Κι ο Καϊτέλ… Είναι ταινία που δεν ξεχνιέται με τίποτα, σαν παιδικό τραύμα.
    Ελπίζω τα ίδια και γι’ αυτήν…

  5. zamuc Says:

    Ωραία τα ιγκουάνα και οι κοΡκοδειλοι!
    Με βάζεις στην πρίζα Φώρη να το ψάξω το παλιό

  6. argiris_cinefil Says:

    Η ταινία μου άρεσε αρκετά και ομολογώ ότι ήμουν λιγάκι επιφυλακτικός κυρίως λόγω των ανάμικτων κριτικών που είχα διαβάσει. Ο βετεράνος Werner Herzog κινείται στα δύσκολα μονοπάτια του φιλμ-νουάρ, αλλά σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή και πιστεύω ότι τα κατάφερε αρκετά καλά. Πρώτα από όλα, όπως είπες κι εσύ zamuc, η επιλογή της πολύπαθης Νέας Ορλεάνης ως φόντο της ιστορίας είναι ιδανική για να μας μεταδώσει την παρακμιακή ατμόσφαιρά, την σαπίλα και τον βρώμικο κόσμο που υπάρχει παραδοσιακά σε ένα αστυνομικό φιλμ-νουάρ. Η σκηνοθεσία και οι ρυθμοί της ταινίας δεν είναι σαν τις συνηθισμένες που βλέπεις σε ανάλογες τέτοιου είδους ταινίες κι αυτό οφείλεται στον μεγαλομανή Herzog. Αυτό φαίνεται κυρίως στις σκηνές των παραισθήσεων που έχει ο Nicolas Cage όπου είναι λιγάκι σουρεαλιστικές και με μια πετυχημένη δόση χιούμορ. Ο Nicolas Cage είναι ιδανικός στον ρόλο του εξαρτημένου από τις παραισθησιογόνες ουσίες αστυνομικό όπου σχεδόν σε όλη την ταινία κυκλοφορεί μαστουρωμένος, λόγω όμως ενός προβλήματος στην πλάτη του.
    Πάντως όσοι θέλουν να δουν μια ταινία σαν το “Training Day” δεν τους το προτείνω. Κι εμένα zamuc μου αρέσει πολύ ο Nicolas Cage. Όντως τα τελευταία χρόνια κάνει μέτριες ταινίες και ακόμα πιο μέτριους ρόλους. Άσε που έχει προβλήματα και με την εφορία. Μου άρεσε πάρα πολύ σε αυτήν την ταινία όπου σε μερικούς τους ξίνισε και καλά η υπερβολική του ερμηνεία (αλλά τι ξέρουν αυτοί) κι ελπίζω να είναι η αρχή για μια δεύτερη ευκαιρία για να ξεδιπλώσει και πάλι το πλούσιο ταλέντο του. Κατά σύμπτωση βάζει το Cine+ το “Bad Lieutenant (1992)” του Ferrara και θα κάτσω να το δω με μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να τα συγκρίνω.

    3,5: Καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

  7. zamuc Says:

    Θέλω να το δω το παλιό αλλά τώρα που διαβάζω το σχόλιο σου μάλλον είναι αργά για να το προλάβω στο cine+ … θα με ενδίέφερε φυσικά η γνώμη σου

  8. Harry Lime Says:

    Ωραίο, αλλά το περίμενα καλύτερο προσωπικά. Η υπογραφή του Χέρτζογκ πάντως εμφανέστατη-ιδιαίτερα στα μονοπλάνα που ακολουθούν τον Κέιτζ στο καζίνο.

    Τί τέλεια τα ιγκουάνα! Αλλά εκεί που πέθανα ήταν στο “His soul is still dancing”, έχει θεόκουλο χιούμορ ο Χέρτζογκ!

Leave a comment