(500) Days of Summer

(500) Days of Summer (2009) του Marc Webb. Θα αρχίσω με ένα μικρό spoiler. “Any resemblance to people living or dead is purely accidental … Especially you, Jenny Beckman … Bitch.” Όταν μία ταινία αρχίζει με αυτή την εκπληκτική ατάκα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θα δει άλλη μία ρομαντική κομεντί της σειράς. Πράγματι τόσο ο τρόπος που είναι γυρισμένη όσο και το περιεχόμενο της επαληθεύουν αυτή την παρατήρηση. Το πρώτο γρήγορα επιβεβαιώνεται καθότι έχουμε να κάνουμε με μία φρέσκια ματιά και κάποια έξυπνα σκηνοθετικά τεχνάσματα αλλά και με το βασικό τρόπο αφήγησης, όπου δεν ακολουθείται η χρονική σειρά των συμβάντων αλλά περιγράφονται σε ακανόνιστη σειρά κάποιες από τις 500 μέρες της ζωής του Tom με τη Summer, λες και κάποιος διαβάζει ένα ημερολόγιο ανοίγοντας το σε τυχαία κάθε φορά σελίδα. Έτσι και στην ουσία της ταινίας δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα ρομαντικό παρά μόνο η σκληρή αλήθεια του πως γίνεται παρότι δύο άνθρωποι περνάνε πολύ καλά, ο ένας να πιστεύει ότι αυτή είναι η σχέση της ζωής του και ο άλλος να το θεωρεί μία εφήμερη περιπέτεια. Κάποιοι που το έχουν ζήσει μπορεί να συγκινηθούν λίγο περισσότερο, εμείς που έχουμε πέτσα λίγο (ή πολύ) πιο χοντρή από το μέσο θεατή απλά επικροτούμε αυτή τη λιγότερο γλυκανάλατη τροπή της ταινίας.

Advertisements

5 Responses to “(500) Days of Summer”

 1. the Escapist Says:

  Για μένα η ρομαντική κωμωδία της χρονιάς! Απο τη μια απεικονίζει τόσο ρεαλιστικά την σκληρή πραγματικότητα σχετικά με την πολυπλοκότητα των σημερινών σχέσεων και από την άλλη το παραπάνω στοιχείο συνοδεύεται από όμορφες δόσεις σουρεαλισμού

 2. Academy Says:

  Η ”ανάλαφρη’ έκπληξη της χρονιάς!Σίγουρα υποψήφιο στο oscar σεναρίου.

 3. argiris_cinefil Says:

  Επιτέλους είδα μια καλή ρομαντική κομεντί. Μια κομεντί διαφορετική από τις άλλες, χωρίς κλισέ και απαραίτητα καλό τέλος που έδωσε μια δόση φρεσκάδας και πρωτοτυπίας στο είδος όπου το είχε πραγματικά ανάγκη. Λίγες ταινίες αυτού του είδους με ενθουσιάζουνε, αλλά αυτή η ταινία είναι μία από αυτές. Σίγουρα μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς γιατί η ταινία ήρθε από του πουθενά. Συμφωνώ με όλα τα σχόλιά σου για την ταινία zamuc.
  Επίσης από τις καλύτερες ρομαντικές κομεντί ανάλογου θέματος που έχω δει είναι οι δυο ταινίες του Richard Linklater “Πριν το ξημέρωμα – Before Sunrise” και “Πριν το ηλιοβασίλευμα – Before Sunset”.

  3,5: Καλή (+)

  0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

 4. zamuc Says:

  Μάλλον είχα ξεχάσει να απαντήσω σε αυτό το σχόλιο. Εδώ θα έχουμε άλλη μια διαφωνία Αργύρη, με είχε αφήσει τόσο αδιάφορο το Before Sunrise… Με το Before Sunset δεν ασχολήθηκα καν.

 5. argiris_cinefil Says:

  Καλά δεν γίνεται να απαντάς και σε όλα τα σχόλια. Πάντως μου προκαλεί έκπληξη ότι το “Before Sunrise” σε είχε αφήσει τόσο αδιάφορο. Εμένα μου άρεσαν πάρα πολύ και οι δύο ταινίες γιατί τις βρήκα τόσο διαφορετικές και με τόσο άμεσους διαλόγους που προσωπικά με άγγιξαν. Γενικά ήταν μια ιδιόρρυθμη ιστορία αγάπης, όπου έχει αγαπηθεί πολύ από κοινό και κριτικούς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: