In the Mood for Love [Fa yeung nin wa]

in the mood for loveIn the Mood for Love (2000) του Wong Kar Wai. Ο κύριος Chow και η κυρία Chan γείτονες στο Hong Kong της δεκαετίας του 1960 ανακαλύπτουν ότι οι σύζυγοι τους διατηρούν παράνομο δεσμό μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό τους φέρνει κοντά όχι μόνο στην προσπάθεια να μοιράσουν τη θλίψη τους αλλά και σε μία απόπειρα να καταλάβουν γιατί και πως συνέβη αυτό. Φτάνουν στο σημείο να υποδύονται ο ένας το σύζυγο του άλλου και να προβάρουν αναπαραστάσεις του πως μπορεί να γνωρίστηκαν ή του τι κάνουν στις κρυφές τους εξόδους. Έρχονται τόσο κοντά που αναπτύσσεται μεταξύ τους μία εμφανής ερωτική διάθεση και επιθυμία την οποία προσπαθούν όμως να καταπνίξουν. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για ανομολόγητους έρωτες και εγωισμούς που υποχρεώνουν τους ήρωες της ταινίας να ζήσουν με ένα αν και ένα γιατί. Αλλά μήπως τελικά είναι και αυτό ένα συναίσθημα που πάντα συνοδεύει τον άνθρωπο και τον ολοκληρώνει περισσότερο; ειλικρινά δεν γνωρίζω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι από αυτές τις λίγες που πραγματικά μπορούν να σε παρασύρουν, να σου γεννήσουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, να σε κάνουν να τις σκέφτεσαι καιρό μετά την προβολή τους, ακόμα και δεν έχεις ζήσει τις ίδιες καταστάσεις. Σαν αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που κρατάς μέσα σου τη βαθιά ανάσα κρύου αέρα, λίγο πριν λυτρωθείς για τις αποφάσεις σου ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρος αν ήταν οι σωστές. Λίγο πριν σιγοψιθυρίσεις το μυστικό στον αέρα και το θάψεις για πάντα όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας, έτοιμος πια να μην κοιτάξεις πίσω και να μη μετανιώσεις για ό,τι πέρασε.

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν και λόγω του ότι η ταινία είναι αισθητικά άψογη. Εξαιρετική σε όλα της τα επιμέρους σημεία. Σκηνοθεσία, φωτογραφία, ερμηνείες, μουσική. Συχνά παραγνωρίζουμε αυτό το κομμάτι. Εξυμνούμε την ουσία σε βάρος του στυλ. Αλλά εδώ νομίζω ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Ξέφρενη πορεία σε φεστιβάλ με δεκάδες υποψηφιότητες και βραβεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δύο βραβεία στις Κάννες, το Technical Grand Prize και αυτό για αντρική ερμηνεία στον Tony Leung.

Ξέρω ότι προδίδομαι καθότι πλησιάζουν οι ψηφοφορίες για τα καλύτερα της δεκαετίας αλλά κάποιες επαναλήψεις -αλλά και αναζητήσεις- είναι απαραίτητες πριν την τελική επιλογή.

 

23 Responses to “In the Mood for Love [Fa yeung nin wa]”

 1. Aura Voluptas Says:

  Αμάν βρε zamuc, αμάν ! ” Προδίδεις ” κι άλλους ( γκουχ, γκουχ ) !! 😉

  Κάτι μου λέει ότι οι λίστες θα έχουν αρκετά κοινά σημεία . Αναμενόμενο . Μέσα σε δέκα χρόνια πόσες πια ταινιάρες μπορούν να γυριστούν ?

  Εκπληκτική η συγκεκριμένη . Κι όπως το λες . Ατμόσφαιρα και στυλ και απερίγραπτη μουσική . Κι εκείνα τα αργά, επαναλαμβανόμενα πλάνα που όμως δεν κουράζουν αλλά μαγεύουν .

  Και μετά ήρθε το ” 2046 ” …

 2. zamuc Says:

  Ναι έρχεται και το 2046…

  Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για την ταύτιση στις λίστες, τουλάχιστον όχι για το σύνολο των συμμετέχοντων. Θα δείξει

 3. fauntleroy Says:

  Δεν έχω δει ούτε αυτό, ούτε το 2046, αλλά γενικά μου αρέσει πάρα πολύ ο ασιατικός κινηματογράφος. Και σκέφτομαι όταν βλέπω ταινίες του πόσο πίσω είμαστε εμείς στο σινεμά(εκτός όλων των άλλων). Λες και δεν έχουμε προβλήματα, δεν έχουμε σκέψεις και όνειρα, αλλά ζούμε σε μια πεζή και πραγματιστική ρουτίνα. Βλέπεις μια ταινία του Κιτάνο και νομίζεις πως ατενίζεις έναν πίνακα ζωγραφικής, γιατί να μην έχουμε ένα ευαίσθητο σινεμά κι εμείς;Ο εξαιρετικός Κυνόδοντας ελπίζω να κάνει μια καλή αρχή!

 4. zamuc Says:

  Αρχηγός και ο Τακέσι αλλά πρέπει να την ψάξεις λίγο με Καρ Βάι (ή Γουάι).

 5. fauntleroy Says:

  Θα την ψάξω,είκοσι ένα είμαι ο μαύρος, πόσα να έχω δει;;!

 6. zamuc Says:

  Έχεις δίκιο, εδώ εμείς 30+ και ακόμα δεν έχουμε όλες ούτε του Kar Wai ούτε του Kitano ούτε πολλών άλλων…

 7. fauntleroy Says:

  Την είδα την ταινία και δε μου πολυάρεσε…Είχε ωραία σκηνοθεσία και μουσική,αλλά τα συμβαίνοντα στην οθόνη δε με συγκινούσαν, δεν είχαν κάτι που να μου τραβούσε την προσοχή…Ίσως φταίει ότι ήταν ατόφια ερωτική ιστορία, χωρίς καμία άλλη προέκταση.

 8. lt.aldo raine Says:

  όπως σε είπα και πριν…ας αφήσουμε καλύτερα τον kar wai:P

 9. zamuc Says:

  Είσαι γρήγορος fauntleroy! Δεν επιμένω, καθένας με τις προτιμήσεις του, ίσως φταίμε και εμείς που ανεβάσαμε πολύ τις προσδοκίες

  Aldo γιατί να τον αφήσουμε; τι έχει ο άνθρωπος;

 10. lt.aldo raine Says:

  ρε μια χαρά υπεργαματος είναι…αλλα εφόσον δεν του άρεσε αυτό…το βλέπω κάπως δύσκολο να του αρέσουν τα υπόλοιπα.

 11. Dynx Says:

  Την ταινία την είχα δει μόνο μία φορά, όταν είχε πρωτοβγεί και θυμάμαι μόνο πολύ στυλ και λίγη ουσία. Θα την ξαναδώ βέβαια με την πρώτη ευκαιρία.

 12. zamuc Says:

  Dynx κάποιες φορές συμφωνώ μαζί σου και κάποιες όχι. Και μιλάω για τα κείμενα σου και όχι για βαθμολογίες με τις οποίες γενικότερα δεν συμφωνώ και για αυτό τις αποφεύγω εδώ. Καταλαβαίνω ότι έχεις ένα δικό σου ιδιαίτερο σύστημα βαθμολόγησης (όπως και ένα δικό σου κριτήριο σχετικά με την τέχνη) το οποίο δεν έχω κατανοήσει. Αλλά δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα γαιτί κυρίως διαβάζω κείμενο και δεν κοιτάω νούμερο. Προσωπικά δεν έχω καθόλου αντικειμενικά κριτήρια για μία ταινία, μου αρέσει βέβαια το έξτρα στυλ το οποίο εσύ συχνά κατηγορείς αλλά γενικά το πως που και γιατί θα με αγγίξει μία ταινία είναι κάτι απροσδιόριστο. Όπως το In the mood for love για παράδειγμα, μπορεί να το βρήκες ανούσιο και δεν σε κατηγορώ (το ίδιο λέει και ο fauntleroy πιο πάνω και το σέβομαι). Εμένα πάλι αυτή η ταινία με άγγιξε και την καταβρήκα παράλληλα με το “υπερστυλιζαρισμα” του Καρ Βάι.
  Στο Public Enemies για παράδειγμα το οποίο σχολιάζεις ως καλό για χόλυγουντ αλλά αδιάφορο θα με βρεις σύμφωνο. Αλλά σε σχέση με αυτά που γράφεις για άλλες ταινίες όμως είναι σαν να το εκθειάζεις ενώ στην ουσία αυτή είναι μία πραγματικά αδιάφορη ταινία που όσο καλή δουλειά και να γίνει στα επιμέρους της θα εξακολουθεί να είναι μία αδιάφορη ταινία. Ενδεχομένως μία καλή αδιάφορη ταινία.
  Το θέμα του τι είναι τέχνη και αν το σινεμά πρέπει απαραίτητα να είναι τέχνη ή μπορεί να είναι και απλή διασκέδαση κτλ κτλ δεν το ανοίγω γιατί δεν θα βγει άκρη.
  Σε διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον και θα εξακολουθώ να το κάνω ακόμα κι αν με ενοχλεί καμιά φορά το αυστηρό-απαξιωτικό ύφος σου ( σε ταινίες που μου άρεσαν 🙂 )

 13. fauntleroy Says:

  Δεν ξέρω τι λέτε για Βάι και Βαχ,αλλά εγώ είδα το Άνοιξη,Καλοκαίρι κλπ του Κιμ και είμαι απλά μαγεμένος…Καινούρια,αναπάντεχη αποδυτηριακή είσοδος στη λίστα μου!!!!

 14. zamuc Says:

  Δεν το έχω δει αλλά θα το δω σύντομα.
  Για τσέκαρε 3-IRON από Kim Ki Duk και πες μου.

  Πάντως θεωρώ τον Καρ Βαι ανώτερο από τον Κι Ντουκ

 15. Mike Says:

  Kar-Wai Wong > Ki-Duk Kim!!

  Zamuc, η προπαγανδα του Kar-Wai καλα κραταει ε;

  χαχααχα.. Φυσικα αστειευομαι, καλο βραδυ φιλε, αντε να δουμε τι θα βγαλουμε…

 16. lt.aldo raine Says:

  με αρέσει αυτή η κόντρα…θα φωνάξω όλους τους dukικους:P

  αν και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους συγκρίνουμε… προτιμώ duk.

 17. fauntleroy Says:

  To 3-Iron το είδα και ήταν πολύ καλό,αλλά όχι τόσο όσο οι εποχές.

  Ο Βάι μου φάνηκε πολύ “ευρωπαίος” στη σκηνοθεσία του,δεν έχει αυτή τη μαγεία που έχουν οι πιο πολλοί Ασιάτες,όπως ο Τακέσι,ο Κουροσάβα ή και ο Κιμ, που είδα πρόσφατα…Αυτό που έπαιζαν γαλλικά τραγούδια στην ταινία,με χάλασε αρκετά,μου φάνηκε τελείως άκυρο!!!

 18. zamuc Says:

  Ναι όντως άσκοπη η σύγκριση με οπαδικούς όρους, αλλά χαβαλές να γίνεται

 19. Βασίλης Ραφαηλίδης Says:

  Το είχα δει πολύ μικρός – 14 με 15 χρονών και μου φάνηκε αδιάφορο και ψυχρό. Στην ετ-3 θυμάμαι, μετά τις 1 το πρωί (αν είναι δυνατόν)
  3-4 χρόνια είδα το Chungking express, πάλι του Κάρ-Βάι. Το λάτρεψα με την πρώτη θέαση. Ειδικά το 2ο μέρος χωρίς αμφιβολία πρέπει να είναι ότι σημαντικότερο έχω δει (και νιώσει) γύρω από τον έρωτα. Απλώς ανυπέρβλητο αριστούργημα. Όσο βαρύς χαρακτηρισμός και αν είναι αυτό. Από τις αγαπημένες μου (και καλύτερες κατ’ εμέ) ταινίες. Το βλέπω ξανά και ξανά και μαγεύομαι για άλλη μια φορά.

 20. zamuc Says:

  Δεν το έχω δει το Chungking και πρέπει να το δω. Δεν θα εκπλαγώ αν είναι πράγματι όσο καλό λες ότι είναι

 21. argiris_cinefil Says:

  Καταρχάς ξεκινάω γράφοντας ότι ίσως δεν θα έπρεπε θα συγχωρήσω τον εαυτό μου, όπου για να δω την ταινία αυτή πέρασε μια δεκαετία. Αλλά τελικά καλύτερα που την είδα τώρα και θα συγχωρήσω τον εαυτό μου γιατί σκέφτομαι ότι όταν είχε βγει τότε η ταινία, επειδή ήμουν πιο μικρός, δεν θα την έκρινα σωστά. Τώρα όμως, που ωρίμασα και ηλικιακά και κυρίως κινηματογραφικά, μπορώ να πω ότι είναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ.
  Οι μεγαλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά είναι αυτές που διηγούνται την ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Σαν αυτή της “Ερωτικής επιθυμίας” αλλά με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο και απίστευτα συναισθηματικό κόσμο του Wong Kar Wai. Καθώς παρακολουθούσα την ταινία έμενα άφωνος από τα απίστευτα αργά πλάνα του και σε συνδυασμό με την συγκλονιστική μουσική που απογείωνε την ταινία, καταλαβαίναμε πόσο πολύ υπέφεραν συναισθηματικά και ψυχολογικά οι δυο πρωταγωνιστές. Γενικά όλη η σκηνοθεσία της ταινίας ήταν αριστοτεχνική, με ευρηματικές γωνίες λήψεις και κάδρα σπάνιας ομορφιάς. Το είπες εξάλλου κι εσύ ότι η ταινία αισθητικά είναι άψογη.
  Σίγουρα η ταινία σε άλλους είτε θα τους άρεσε λιγότερο είτε περισσότερο ή είτε θα τους άφησε αδιάφορους. Ο καθένας έχει τη δικιά του σκέψη και τα δικά του γούστα αρκεί να σέβεται πάνω από όλα τη γνώμη του άλλου όσο κι αν διαφωνεί. Εγώ είμαι από αυτούς που την λάτρεψα την ταινία αυτή.
  Επίσης άλλες δυο αριστουργηματικές ταινίες που διηγούνται την ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα είναι “Τα απομεινάρια μιας μέρας – The Remains of the Day” του Τζέιμς Άιβορι και το “Το τέλος μιας σχέσης – The End of the Affair” του Νιλ Τζόρνταν.

  5: Αριστούργημα

  0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

  Υ.Γ.: Πάντως βάζω άνετα το Moon και την ερωτική επιθυμία στο Top 20 της δεκαετίας του 2000 αντί του “Εκείνοι – Ils (2006)” και του “Κύματα οργής – The Salton Sea (2002)”

 22. comfis Says:

  ααααααααχ ανοιξη καλοκαίρι φθινοπωρο χειμώνας, τι απίστευτη ταινία, πόσο με προβλημάτισε και με ταρακούνησε… τώρα κατεβάζω ετούτο και θέλω να δω και το 3-Iron.

  Για να δούμεε, ο ασιατικός κινηματογράφος!!

 23. dazed Says:

  κορυφαία ταινία, και ακόμα καλύτερο soundtrack!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: