Ακαδημία Πλάτωνος

AkadimiaPlatonosPosterΑκαδημία Πλάτωνος (2009) του Φίλιππου Τσίτου. Μόνο και μόνο για την ιδέα που γέννησε την ταινία αυτή αξίζει ένα μπράβο. Το να συνειδητοποιήσει δηλαδή ένας ελληναράς ότι η σκούφια του βαστάει από την Αλβανία. Τώρα αν αυτός θα είναι βουλευτής ή ψιλικατζής  -έχω κάνει πολλά γέλια στη φαντασία μου με διάφορους διάσημους ή γνωστούς δικούς μου που θα μπορούσαν να την πάθουν έτσι- αυτό το αφήνω στη διακριτική ευχέρεια του δημιουργού. Εξάλλου προφανώς η επιλογή του κακομοίρη που η γυναίκα του τον παράτησε, μένει με τη μάνα του και βγάζει τα προς το ζην σκοτώνοντας ουσιαστικά την ώρα του στο ψιλικατζίδικο του παρέα με τους ομοϊδεάτες φίλους του και γειτονικούς μαγαζάτορες, θέλει ένα δώσει ένα τόνο ψωροπερηφάνειας για την καταγωγή και την εθνικότητα. Η ταινία μας άρεσε παρότι ούτε αντιμετωπίζει το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε βάθος, ούτε είναι κωμωδία για τρελά γέλια, για αυτό κιόλας υποθέτω ότι κόπηκε ο αρχικός τίτλος “Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ”. Ισορροπεί κάπου στη μέση, βασίζεται περισσότερο στους χαρακτήρες, στους γραφικούς ελληναράδες, χωρίς να πέσει στην παγίδα να τους παρουσιάσει εντελώς ως καρικατούρες και στο φιλότιμο μετανάστη. Τίμια ταινία με ξεκάθαρες προθέσεις.

Η ομολογουμένως φοβερή ερμηνεία του Αντώνη Καφετζόπουλου βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Λοκάρνο με τη λεοπάρδαλη καλύτερης αντρικής ερμηνείας. Πολύ σημαντική διάκριση καθότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ συγκαταλέγεται σίγουρα στα 5-6 πιο σημαντικά της Ευρώπης.

Advertisements

2 Responses to “Ακαδημία Πλάτωνος”

  1. costello Says:

    Βασικά όντως ο Καφετζόπουλος είναι αυτός που παίρνει στους ώμους του το φιλμ, αλλά δε με χάλασε καθόλου, μιας και είναι η πρώτη πραγματικά καλή ελληνική ταινία που είδα εδώ και πολύ καιρό!

  2. kioy Says:

    Και εγώ λάτρεψα τον Καφετζόπουλο εδώ. Δε νομίζω πάντως πως κάνει κάτι πολύ διαφορετιό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει… Κουμπώνει όμως ιδανικά στο ρόλο!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: