Art & Copy

art&copyArt & Copy (2009) του Doug Pray. Συμπαθητικό ντοκιμαντέρ για τον πλέον αντιπαθητικό χώρο αυτόν της διαφήμισης. Αποφεύγω τις διαφημίσεις όπως ο διάολος το λιβάνι. Στη λιγοστή TV που βλέπω αλλάζω αμέσως το κανάλι όταν σκάνε τα διαφημιστικά. Προσπαθώ όσο μπορώ να μην επηρεάζομαι ποτέ από διαφημίσεις, είναι κάτι που το θεωρώ χαζό έτσι κι αλλιώς. Να αγοράσεις ή να προτιμήσεις δηλαδή κάτι επειδή στο πλασάρουν ωραία και όχι επειδή έχει κάποια αντικειμενικά πλεονεκτήματα. Εκνευριστική και η αναπαραγωγή τους σε παρέες και κουβέντες σαν να μην είναι απλά και μόνο τρόπος προώθησης ενός προϊόντος αλλά κάτι περισσότερο. Που δεν είναι. Τίποτα περισσότερο. Η διαφήμιση είναι απλά ένας μηχανισμός παραπλάνησης και δημιουργίας ψεύτικων αναγκών. Δεκανίκι του υπερκαταναλωτισμού. Και σίγουρα δεν είναι τέχνη. Ούτε καν “Τεχνη στην υπηρεσία του καπιταλισμού” όπως περήφανα μας ανακοινώνει ένας γκουρού του χώρου συνεντευξιαζόμενος στο εν λόγω ντοκιμαντέρ. Έχετε μπερδευτεί κύριοι. Αν έχετε κάποια δημιουργικότητα και θέλετε να την ξοδεύετε εκεί -γιατί πληρώνει και καλά- δικαίωμα σας. Αλλά μην μας λέτε ότι κάνετε τέχνη.

**UPDATE** Το ξέχασα νωρίτερα αλλά είναι κορυφαία φάση: 15-20 λεπτά πριν τελειώσει η ταινία μπαίνουν στην αίθουσα 2 θείτσες και ενώ ψάχνουν για θέση λέει η μία στην άλλη “Εντάξει διαφημίσεις παίζει”…

4 Responses to “Art & Copy”

 1. Academy Says:

  Η θέση σου είναι πολύ σωστό για την υποκουλτούρα που προάγει η διαφήμιση.Το ντοκυμανταίρ όμως τι έλεγε?

 2. zamuc Says:

  Καλούτσικο ήταν αλλά γενικά δεν έπαιρνε θέση. Στο τέλος ήθελε να πει ότι όταν γίνεται σωστά είναι ΟΚ μπορεί να χαρακτηριστεί τέχνη αλλά υπάρχουν και πολλά σκουπίδια.

 3. suspiria Says:

  Βασικά αν γνωρίζεις λίγο τα θεωρητικά της τέχνης.. Αχμμ υπάρχει μία κατηγορία που όλοι μισούν, οι περισσότεροι αυθόρμητα και χωρίς επιχειρήματα, η οποία λέγεται “στρατευμένη τέχνη”. Ούτε εμένα μου αρέσει αλλά ξέρω το γιατί.

  Πριν αιώνες πολλοί βασιλείς, αν όχι όλοι, είχαν στο παλάτι τους ανθρώπους μουσικούς, θεατρίνους, ζωγράφους, γλύπτες οι οποίοι περιφερόταν στο παλάτι και ασκούσαν την τέχνη τους για χάρη του βασιλιά. Πορτρέτα, θεατρικές παραστάσεις και ωδές που τον δόξαζαν ήταν η τέχνη αυτών των ανθρώπων και ένα μεγάλο μέρος από αυτήν πηγαίνουμε σήμερα και την θαυμάζουμε σε διάφορα μουσεία και όχι μόνο. Το Ερμιτάζ είναι από τη αρχή μέχρι το τέλος του μέρος της στρατευμένης τέχνης και για να είμαι σωστότερη, όχι το Ερμιτάζ μόνο, ολόκληρη η Αγία Πετρούπολη. Πριν χρόνια τα έφτιαξαν όλα αυτά σκλάβοι καλλιτέχνες για τον τσάρο και την οικογένεια του αλλά η πόλη αποτελεί ένα τεράστιο έργο τέχνης άξιο θαυμασμού.

  Ο σημερινός κύριος εξουσιαστής είναι ο καπιταλισμός με βασικό βοηθό του τις αρχές του καταναλωτισμού ο οποίος με τη σειρά του στηρίζεται στην δημιουργία νέων αναγκών. Καταλαβαίνεις τη σύνδεση; Ο εξουσιαστής διατηρεί στενές σχέσεις με την τέχνη και ναι, η διαφήμιση είναι τέχνη, στρατευμένη.

  Ο καθένας δίνει ότι ορισμό θέλει στην τέχνη. Κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι αν δεν είναι ελεύθερη δεν είναι τέχνη. Αν ήταν έτσι τίποτα δεν θα είναι τέχνη γιατί όλα τα έργα αντιπροσωπεύουν κάτι.

  Τέλος πάντων, πολυλογία πάλι. Εμένα με εντυπωσίασε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι θεοί, προικισμένοι με το χάρισμα της δημιουργίας. Δε συμφωνώ με αυτό που κάνουν ούτε θα το έκανα εγώ. Είμαι κατά αυτών των αρχών. Αλλά αντικειμενικά αναγνωρίζω κάποιες πραγματικότητες όπως αναγνωρίζω πχ. ότι ο Χίτλερ ήταν ευφυείς, για να μην παρεξηγηθώ.

  ΥΓ. Μπορείς να βλέπεις διαφημίσεις αν είσαι σίγουρος για το τι θέλεις. Οι διαφημίσεις αναφέρονται κυρίως σε άτομα που δε σκέφτονται και οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν.

  ΥΓ2. Θεϊκή ατάκα από τις θείτσες.

 4. zamuc Says:

  Έχουν κάποια βάση όσα λες αλλά το να συγκρίνεις το Λένινγραντ με το Just Do It είναι λίγο…
  Δυσκολεύομαι να το δω από τέτοια οπτική

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: