Anvil! The Story of Anvil

anvilAnvil! The Story of Anvil ( 2008 ) του Sacha Gervasi. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μάζι με άλλα τραγικά συγκροτήματα που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή στην hard rock soft metal σκηνή -όπως Scorpions, Bon Jovi κτλ- υπήρχε και ένα γκρουπ από τον Καναδά με το όνομα Anvil. Είχε όλα τα φόντα να κάνει την επιτυχία που έκαναν και οι υπόλοιποι γεμίζοντας στάδια και πουλώντας εκατομμύρια δίσκους. Τόσο μουσικά όσο και εμφανισιακά δεν είχε κάτι να ζηλέψει από τους προαναφερθέντες κολοσσούς και εδώ που τα λέμε δεν ήταν και πολύ δύσκολο αυτό. Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο και παρότι η καλλιτεχνική τους ποιότητα εκθειάζεται ακόμα και σήμερα από όλα τα γνωστά ονόματα του χώρου -Slash, Lemmy, Ulrich κ.α.- κατέφεραν μετά από 2-3 επιτυχημένους δίσκους να πατώσουν για πάντα. Σήμερα, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, οι Anvil υπάρχουν ακόμα έστω και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μάλιστα με τη σύνθεση τους να παραμένει κατά το ήμισυ σταθερή από τότε. Παρότι η μουσική για αυτούς  δεν μπορεί πια να αποτελέσει επάγγελμα που θα τους λύσει το βιοποριστικό και αναγκάζονται να δουλεύουν σε δουλειές του ποδαριού εξακολουθούν να διατηρούν ζωντανό το όνειρο της μεγάλης επιστροφής, συνεχίζουν να βγάζουν δίσκους έχοντας φτάσει στους 13 και εξακολουθύν να παίζουν όπου μπορούν ζωντανά, συνήθως βέβαια μπροστά σε συγγενείς και φίλους. Φυσικά δεν μπορεί να τους παρεξηγήσει κανείς που διατηρούν ακόμα την ελπίδα του να ξαναγίνουν σπουδαίοι. Πολύ πιθανό να τους είπε κάποιος ότι οι Scorpions γεμίζουν κάθε χρόνο το Καραϊσκάκη στην Ελλάδα και αυτό να τους αναπτέρωσε το ηθικό…

Έχει τις ανθρώπινες και συγκινητικές της στιγμές η ταινία, που πηγάζουν κυρίως από την αφοσίωση και την επιμονή αυτών των τύπων που σίγουρα είναι άξια θαυμασμού αλλά κατά τα άλλα δεν μας είπε και πολλά. Τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που περιμέναμε λόγω των βραβεύσεων της σε αρκετά φεστιβάλ (Calgary, Chicago, Galway, Los Angeles και Sydney) καθώς και των προβολών σε ακόμα περισότερα, μεταξύ των οποίων και στα Sundance, Toronto αλλά και Κάννες.

Advertisements

3 Responses to “Anvil! The Story of Anvil”

 1. Chris Z. Says:

  Κοίταξε να δεις, οι Anvil όπως και πολλά άλλα συγκροτήματα τότε, έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να παράγουν μουσική. Και αυτό δεν γινόταν λόγω χρημάτων όπως σε αρκετές περιπτώσεις σήμερα, οι εποχές ήταν τελείως διαφορετικές. Τότε έπαιζαν κυρίως γιατί το γούσταραν και δεν είχε τόση σημασία αν ήταν άρτιοι μουσικώς. Τώρα για το αν δεν κατάφεραν να κάνουν καριέρα και όνομα θα διαφωνήσω. Εκτός του ότι κατάφεραν να έχουν ένα ολόκληρο doc για αυτούς (πράγμα σπάνιο μιας και τα docs συνήθως αναλώνονται σε είδη και όχι σε μεμονωμένα περιστατικά) υπάρχουν ακόμα άτομα (έστω κολλημένα) που κυκλοφορούν με μπλουζάκι τους. Άσχετα αν οι νεότεροι απορούν για το ποιοι είναι τούτοι οι τύποι. Και εντάξει, πραγματικά δενομίζω να διατηρούν ελπίδες για να γίνουν μεγάλοι και να γεμίσουν στάδια. Άλλωστε και οι Scorpions για το μεροκάματο πάνε.
  Anyway, δεν το έχω δει ακόμα βέβαια θα το περιμένω λίγο ακόμα. Όπως και να’ χει ευχαριστούμε για την αναφορά σου..
  😉

 2. zamuc Says:

  Για τη μουσική: Είναι ένα είδος μουσικής που δεν μου αρέσει ιδιαίτερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αλλά ακόμα και όσα μου αρέσουν τα θεωρώ εντελώς ξεπερασμένα πια.
  Για τους Anvil: Αν δεις το doc θα καταλάβεις ότι οι ίδιοι θεωρούν πως δεν έκαναν καριέρα, όνομα και επιτυχία (αντίστοιχη με Scorpions, Bon Jovi και τους άλλους που είχαν παίξει μαζί στο Super Rock ’84 στην Ιαπωνία) εκτός αν είναι γραμμή των ίδιων και του σκηνοθέτη αυτή για να γίνει πιο μελό η ταινία

 3. Chris Z. Says:

  Μπορεί και να έχεις δίκιο σε αυτό που λες, δεν έκαναν ποτέ όνομα αντίστοιχο των Scorpions, Judas Priest, Iron Maiden και λοιπών αμετανόητων. (Λές να γίνουν μετά από αυτό?) Στους ανάλογους κύκλους όμως είναι αρκετά γνωστό όνομα. Ή τουλάχιστον ήταν εκείνη την εποχή. Βέβαια, στον κύκλο του ο καθένας γνωστός είναι, αυτό έλειπε. Τι τα ψάχνω όμως, πόσοι να έμειναν από τότε και πόσοι από τους νεότερους να ασχολούνται πια.
  Cu later..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: