Five Minutes of Heaven

five minutes of heavenFive Minutes of Heaven (2009) του  Oliver Hirschbiegel. Ιδιαίτερη περίπτωση σκηνοθέτη ο γερμανός με τα Der Untergang (2004) και The Invasion (2007) στο βιογραφικό του, με το τελευταίο βέβαια να μην το τελειώνει ο ίδιος, αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης. Στα “Πέντε λεπτά πριν το παράδεισο” καταπιάνεται με τη διαμάχη καθολικών και προτεσταντών στην Β. Ιρλανδία. Μέσα της δεκαετίας του ’70, μία παρέα εφήβων προτεσταντών αποφασίζει να εκτελέσει εν ψυχρώ έναν νεαρό καθολικό. Το φονικό θα γίνει μπροστά στα μάτια του μικρού αδερφού του θύματος. Αρκετά χρόνια μετά θύτης και αδερφός του νεκρού αποφασίζουν να συναντηθούν για πρώτη φορά και μάλιστα υπό τα φώτα της κάμερας στα πλαίσια τηλεοπτικού προγράμματος. Δυνατή ταινία, προσπαθεί να ερμηνεύσει κυρίως την ψυχολογία των δύο πρωταγωνιστών αφήνοντας κατά μέρος πολιτικές διαφωνίες και ευκαιριακά διδάγματα.

Είχα βρεθεί πριν μερικά χρόνια στο Belfast, μια πόλη στην οποία η ατμόσφαιρα είναι μονίμως ηλεκτρισμένη και η διαμάχη καθολικών – προτεσταντών υποβόσκει σε κάθε γωνιά της. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι ακόμα και σήμερα οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές σε αυτά τα ζητήματα και η συγκεκριμένη ταινία νομίζω ότι στέκεται στο ύψος της. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει και η ποιότητα των ερμηνειών των Liam Neeson και James Nesbitt με τον δεύτερο να εντυπωσιάζει περισσότερο. Πρόκειται πάντως για δύο ηθοποιούς γεννημένους στη Β. Ιρλανδία που έχουν καταπιαστεί και παλαιότερα με το ιρλανδικό ζήτημα  σε άλλες ταινίες όπως Bloody Sunday (2002) και Michael Collins (1996).

Δύο βραβεία και άλλη μία υποψηφιότητα στο τμήμα world cinema του Sundance για τη σκηνοθεσία του Hirschbiegel αλλά και για το σενάριο του  Guy Hibbert.

Advertisements

4 Responses to “Five Minutes of Heaven”

 1. zisis Says:

  Να προσθέσουμε επίσης για τον Oliver Hirschbiegel ότι ήταν ο δημιουργός του πολύ δυνατού “Πειράματος”. Φαίνεται ότι θα έχει μέλλον ο κύριος…

 2. zamuc Says:

  Πολύ σωστή παρατήρηση. Το έχω δει το πείραμα αλλά για κάποιο λόγο μου διέφευγε ότι είναι του ιδίου

 3. coachp Says:

  Τέτοιου τύπου σενάρια με καυλώνουν απίστευτα. Θα τη δω άμεσα.

 4. zamuc Says:

  ώστε έτσι ε; ούτε τσόντα να έβλεπες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: