Watchmen

watchmen posterWatchmen (2009) του Znack Snyder, βασισμένο στο graphic novel του Alan Moore, το οποίο καλό θα είναι να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι δεν έχω διαβάσει. Μεγάλο στοίχημα έτσι κι αλλιώς για τον Snyder να τολμήσει να μεταφέρει επί της οθόνης το συγκεκριμένο κόμικ. Σε συνδυασμό με  την καθυστέρηση εξόδου στις αίθουσες λόγω δικαστικής διαμάχης για τα δικαιώματα, η αναμονή του κοινού γιγαντώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα για τα κινηματογραφικά δεδομένα. Ως προς αυτό το κομμάτι ο Snyder νομίζω ανταποκρίθηκε παραδίδοντας κάτι εξίσου μεγάλο και εντυπωσιακό. Το κατά πόσο κέρδισε κοινό και κριτικούς είναι μία άλλη υπόθεση αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος μίας τέτοιας ταινίας που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Ή μήπως μπορεί; Μήπως αυτό που κατάφερε τελικά ο Snyder είναι μετά από μία επική παραγωγή να μας αφήσει με τη γεύση του μισού, σαν κάτι να έλειπε, σαν να μην κορυφώθηκε ώστε να μας κάνει να αναφωνήσουμε: Να ένα αριστούργημα. Δεν ξέρω είμαι ακόμα μπερδεμένος, σε γενικές γραμμές η ταινία μου άρεσε κυρίως λόγω της εφετζίδικης αλλά και προσεγμένης σκηνοθεσίας (οι τίτλοι της αρχής είναι ένα ποίημα, ένα ιστορικό πεντάλεπτο της 7ης τέχνης), της σκιαγράφησης των χαρακτήρων και της όλης ατμόσφαιρας. Ενδεχομένως να χωλαίνει στο σενάριο ή απλά να πρόκειται για ένα χαμένο από την αρχή στοίχημα, από τη στιγμή δηλαδή που κάποιος αποφάσισε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το συγκεκριμένο κόμικ. Ίσως τελικά έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να αγγίζονται, αλλά όπως είπα και στην αρχή δεν το έχω διαβάσει για να μπορώ να πάρω θέση. Ίσως η ανάγνωση του βιβλίου και μία δεύτερη προβολή να με βοηθήσουν να σχηματίσω μία ξεκάθαρη άποψη.

8 Responses to “Watchmen”

  1. fvasileiou Says:

    Έχω διαβάσει το βιβλίο. Τα έχεις ακούσει: Θεωρείται το σημαντικότερο Graphic Novel κτλ. Είναι πράγματι πολύ δυνατό, αν και το σκίτσο του ποτέ δεν μου άρεσε πραγματικά.
    Είδα την ταινία. Η δουλειά που έκανε ο Σνάιντερ είναι εντυπωσιακή. Οι εικόνες του σε παρασέρνουν κι αυτό έχει μια σημασία τη στιγμή που το εικαστικό μέρος του βιβλίου εμένα δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Βέβαια κάτι του έλειπε. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακριβώς, αλλά νομίζω ότι κάτι δεν κόλλαγε στο σενάριο. Έπρεπε να δοθούν πολλές πληροφορίες στον θεατή και κάπου το γλυκό δεν έδεσε εκεί.
    Περιμένουμε την extended edition, που ίσως μας διαφωτίσει…

  2. Chris Z. Says:

    Όχι, δεν την περιμένουμε… 🙂

  3. zamuc Says:

    Φώτη ίσως η φράση “Έπρεπε να δοθούν πολλές πληροφορίες στον θεατή” να εντοπίζει τη ρίζα του προβλήματος. Τουλάχιστον εμένα με καλύπτει όταν το λέει κάποιος που έχει διαβάσει το βιβλίο.

    Chris οκ αν το έχεις απορρίψει πλήρως από την πρώτη θέαση τότε όντως δεν νομίζω να βοηθήσει οποιαδήποτε άλλη έκδοση. Προσωπικά έχω περιέργεια να τη δω.

  4. argiris_cinefil Says:

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν εξαρχής ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα να μεταφέρεις τους Watchmen στο κινηματογράφο. Τώρα για το αν το κέρδισε το στοίχημα ή όχι μάλλον τείνω προς το δεύτερο, όπως άλλωστε κατά γενική ομολογία. Αλλά ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτό; Ο Znack Snyder έδωσε μια επική διάσταση στην ταινία (όπως επιβαλλόταν άλλωστε), που φαινόταν είτε από την μεγάλη της διάρκεια είτε από το ύφος της που σε συνδυασμό όμως με το αδύναμο σενάριό της προέκυψε τελικά ένα όχι και τόσο συγκροτημένο αποτέλεσμα. Ίσως να παγιδεύτηκε από τον υπέρμετρο ενθουσιασμό του. Από την άλλη όμως μου άρεσε όπως είπες κι εσύ η εφετζίδικη σκηνοθεσία του. Πάντως να ξεκαθαρίσω κι εγώ ότι δεν έχω διαβάσει το κόμικ και λέω απλά τη γνώμη για το πώς μου φάνηκε η ταινία, χωρίς να έχω ένα μέτρο σύγκρισης μεταξύ του κόμικς και της ταινίας.

    2: Απλώς ενδιαφέρον

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

  5. lt.aldo raine Says:

    να ένα αριστούργημα:)το μονο της πρόβλημα είναι ότι βασίζεται σε ένα ακόμα μεγαλύτερο αριστούργημα!

    τελικά ο Snyder έχει μεγάλα αρχίδια…αφού τα κατάφερε εδώ…δεν τον φοβάμαι πλέον.

    ps: ελπίζω να μην πειράζουν η βρισιές ε?:P

  6. fauntleroy Says:

    Καλά ρε Λοχαγέ,εσύ το χαβά σου!Ακούς “αριστούργημα”οι Φύλακες!!!Μια μέτρια ταινία που βασίζεται σε ένα αριστούργημα είναι και απορώ πώς γίνεται να σου άρεσε το κόμικ και η ταινία.Καμμία σχέση τα δύο,το πρώτο πολύ πιο ολοκληρωμένο,τεκμηριωμένο, πλήρες, με τέλειους χαρακτήρες,ανάπτυξη φιλοσοφικών θεμάτων και τελική κατάληξη της υπόθεσης άψογη και επαρκής, σε πλήρη αντίθεση με την ταινία!

  7. zamuc Says:

    Εκφράσου ελεύθερα ρε Aldo είπαμε ότι είμαστε εναντίον της λογοκρισίας.
    Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα το λες αριστούργημα αλλά και εγώ θεωρώ ότι τα πήγε καλά ο Snyder.
    Πήγα και το πήρα επιτέλους και θα το διαβάσω

  8. lt.aldo raine Says:

    το είπα και πριν…””το μονο της πρόβλημα είναι ότι βασίζεται σε ένα ακόμα μεγαλύτερο αριστούργημα””

    δεν συγκρίνω comic με ταινία…αυτό που κατάφερα ο snyder είναι τεράστιο.

Leave a comment