The International

internationalThe International (2009) του Tom Tykwer. Βρετανός πράκτορας της Ιντερπόλ και αμερικανίδα βοηθός εισαγγελέα προσπαθούν να ξεσκεπάσουν πανίσχυρη διεθνή τράπεζα χωμένη σε χοντρά κόλπα με εμπόριο όπλων, η οποία διοικείται από αδίστακτους που βγάζουν από τη μέση όποιον μπει στο δρόμο τους και αποτελεί απειλή για τα σχέδια τους.

Ψιλοαπογοήτευση η ταινία που άνοιξε το τελευταίο φεστιβάλ του Βερολίνου το Φεβρουάριο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά στην καριέρα του γερμανού σκηνοθέτη, αφού και το Heaven (2002) είχε επίσης ανοίξει το ίδιο φεστιβάλ. Ενός σκηνοθέτη που εξακολουθώ να πιστεύω πολύ και θεωρώ ότι τα μόνα καλά σημεία του International ήταν κάποια ψήγματα του σκηνοθετικού του ταλέντου που κατάφερε και εδώ να αναδείξει. Προβληματική τόσο στο σενάριο όσο κυρίως στο σκοπό της, δεν φαίνεται ο δημιουργός να είχε ξεκαθαρίσει αν θέλει να κάνει μία ταινία καταγγελία-παραβολή για το τραπεζικό σύστημα ή μία υπερπαραγωγή ταινία δράσης για να προσελκύσει τα πλήθη στις αίθουσες. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα έξτρα γυρίσματα μετά την ολοκλήρωση της και την καθυστέρηση εξόδου της στις αίθουσες. Ενδεχομένως απλά να μην ταιριάζουν στον Tykwer τα υψηλά budget, αν και στο Perfume: The Story of a Murderer (2006) έδειξε να κάνει πιο σωστή διαχείριση. Εκεί το βασικό του πρόβλημα έμοιαζε να είναι η αυστηρή προσκόλληση του στο πρωτότυπο, η απόλυτα ακριβής δηλαδή μεταφορά του βιβλίου. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως διακρίνεται, κατά την ταπεινή μου άποψη, μία σχετική ατολμία από τον ταλαντούχο κατά τα άλλα γερμανό.

Advertisements

6 Responses to “The International”

 1. dunno Says:

  συμφωνώ σε όλα τα σημεία, απλώς να αναφέρω ότι το τέλος της ταινίας για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς πίστευα ότι θα καταλήξει με γνωστούς στερεότυπους τρόπους, κάτι που εν τέλει δεν συνέβη.

 2. giota Says:

  Εμένα πάλι το έργο μου άρεσε ιδιαίτερα, πράγμα που δεν περίμενα, και με ικανοποίησε στα περισσότερα σημεία!

 3. fvasileiou Says:

  Το είδα την Παρασκευή.
  Σαν σύλληψη και αντιμετώπιση κάπως παλιομοδίτικο το βρήκα. Δεν με χάλασε όμως. Και μου άρεσε πολύ που ήταν μια πραγματικά international ταινία: Διεθνές καστ, γυρισμένο στις 4 γωνιές του πλανήτη. Αλλά και τίποα πέρα από αυτά.

 4. zamuc Says:

  Γιώτα προφανώς δεν συμφωνούμε, είχε καλά επιμέρους σημεία αλλά συνολικά δεν ξέρω γιατί δεν με έπεισε

  Dunno δεκτό για το τέλος

  Φώτη συμφωνώ το πως προσγείωνε την κάμερα σε κάθε νέα πόλη ο Tykwer μάλλον μου άρεσε περισσότερο από κάθε τι άλλο στην ταινία

 5. argiris_cinefil Says:

  Γενικά ήταν μια ενδιαφέρουσα ταινία κι αυτό χάρη στη σκηνοθεσία του ταλαντούχου Tom Tykwer αλλά και της ιστορία της, η οποία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και όσο να ναι αυτό σε ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο. Συμφωνώ μαζί σου ότι ο Tykwer παγιδεύτηκε στο εξής δίλλημα: να κάνει μια ταινία καταγγελίας για το τραπεζικό σύστημα και τις παράνομες δραστηριότητές του ή να κάνει μια ταινία εμπορική, με πολλή δράση, κοιτώντας τα πράγματα από απόσταση; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση με αποτέλεσμα η ταινία να μην αξιοποιεί όσο θα έπρεπε την δύναμη αυτής της ιστορίας. Το σενάριο το περίμενα χειρότερο να σου πω την αλήθεια και πιστεύω ότι ήταν ένα σχετικά καλό σενάριο για τέτοιου είδους ταινίες για τα σημερινά δεδομένα. Σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις νοσταλγώ το πολιτικό σινεμά του ’70, από σκηνοθέτες όπως τον Άλαν Τζ. Πάκουλα, τον Σίντνεϊ Λιούμετ τον Σίντνεϊ Πόλλακ κτλ.

  2,5: Απλώς ενδιαφέρον (+)

  0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

 6. zamuc Says:

  Δεν ξέρω Αργύρη γενικά με είχε απογοητεύσει αυτή η ταινία. Συμφωνώ ότι θέλει να μοιάσει σε ταινίες των σκηνοθετών που αναφέρεις. Ίσως να πλησιάζει τις πιο μέτριες τους (όπως π.χ. το Interpreter του Πόλακ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: