Gran Torino

gran-torino2Gran Torino ( 2008 ) του Clint Eastwood. Αντί σχολίων ή κριτικής θα κάνω μία πρόβλεψη. Αυτή η ταινία που τόσο αγνοήθηκε στα κάθε είδους βραβεία με αποκορύφωμα την ολοκληρωτική απόρριψη της από την ακαδημία, θα κερδίσει σίγουρα το OSCAR στις καρδίες των θεατών, νομίζω και των ελλήνων. Ακούγεται σαν ένα τρομερό κλισέ αλλά πραγματικά το πιστεύω. Το ζήτημα είναι κατά πόσο, με αφορμή αυτή την ιστορία, εμείς οι θεατές θα κάνουμε τη δική μας αυτοκριτική, όπως αυτή που κάνει o Eastwood για την καριέρα του μέσω αυτής της ταινίας σε αυτό που ακούγεται ότι είναι και μοιάζει πραγματικά να είναι το -τουλάχιστον- ερμηνευτικό του φινάλε. Μπορεί και να μας διαψεύσει αλλά μία τέτοια ερμηνεία σε αυτό το ρόλο ταίριαζει γάντι για το κλείσιμο της καριέρας του ως ηθοποιός. Ο γεροπαράξενος Wolt Kowalski με φάτσα “μου χρωστάει όλος ο κόσμος”, με μία καραμπίνα στο ντουλάπι και ένα άψογα διατηρημένο αμάξι του ’72 στο γκαράζ. Με μία τσαντίλα που χειροτερεύει όταν χάνει τη γυναίκα του και συνειδητοπoιεί ότι είναι ο μόνος λευκός που έχει απομείνει στη γειτονιά, η οποία έχει κατακλυστεί από “κιτρινιάρηδες” κινεζοκορεάτες, αυτούς που είχε έχθρούς στον πόλεμο. Και με τον παπά της ενορίας να τον εκνευρίζει ακόμα πιο πολύ στην προσπάθεια να του προσφέρει τη λύτρωση, η οποία τελικά θα έρθει από αλλού.

Το έχω ξαναπεί, όταν ακούω το όνομα Clint Eastwood μου έρχονται στο μυαλό ο Blondie και o Monco, ήρωες της παιδικής μου ηλικίας αλλά δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας θεατής κινηματογράφου σήμερα, ακόμα και ο πιο ορκισμένος εχθρός του Eastwood που να μην αναγνωρίζει ότι ο γερόλυκος είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις ερμηνείες που τον καθιέρωσαν και τον χαρακτήρισαν κάποτε, ενδεχομένως  όχι με τον καλύτερο τρόπο.

21 Responses to “Gran Torino”

 1. coachp Says:

  Συμφωνώ. Σε όλα. Είναι πολύ καλή η ταινία και ίσως θα πρέπει να ειναι ο επίλογος αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη.

 2. Annie Hall Says:

  Και για μένα το Gran Torino είναι από τους…ηθικούς πρωταθλητές της χρονιάς! Τρομερά καλή ταινία και πολύ συγκινητικός ο Clint.

 3. Aura Voluptas Says:

  Όσκαρ στις καρδιές των θεατών . Καλύτερη έκφραση δε θα μπορούσες να βρεις . Πέρασα υπέροχα βλέποντας το Γκραν Τορίνο .

  Διασκεδαστική, γλυκιά και δραματική στη σωστή δοσολογία . Περίμενα κάτι πιο βαρύ, πιο στενόχωρο ( έχοντας στο μυαλό τις τελευταίες του ταινίες ) . Εξεπλάγην πολύ πολύ ευχάριστα .

  Ο Ίστγουντ είναι αξιοθαύμαστος . Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δε θα ξαναπαίξει, τουλάχιστον ως γκεστ . Κατάφερε πάντως να καθοδηγήσει τέλεια άγνωστους σ’εμένα ηθοποιούς και αυτό δείχνει πόσο καλός σκηνοθέτης είναι ( συν τοις άλλοις ) .

  Δε γράφω άλλα γιατί θα γεμίσω το σχόλιο spoilers και δεν κάνει . 😉

  Καλό μήνα !

 4. fvasileiou Says:

  Όλο λέω ότι θα γράψω κάτι συνολικά για τον Ίστγουντ και όλο το αφήνω για αργότερα. Τα προσωπικά μου (και τα μπλογκικά μου) δεν ενδιαφέρουν κανέναν, οπότε περνάω στο παρασύνθημα:

  Δεν το έχω δει ακόμα, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι για την ταινία καθ’ αυτή. Σημειώνω μόνο την μεγάλη εισπρακτική επιτυχία που είχε στην Αμερική.
  Επίτρεψέ μου να σημειώσω και την απογοήτευσή μου από την “κριτική” που έκανε στην ταινία ο Π. Τιμογιαννάκης. Υπάρχει ένα γενικότερο έλλειμα κριτικής -αδιαμφισβήτητα. Υπάρχουν χειρότεροι του Τιμογιαννάκη -σύμφωνοι. Κι επειδή δεν έχω διάθεση να αρχίσω να αραδιάζω ονόματα κριτικών και περιπτώσεις ταινιών, καταθέτω στο φιλικό μπλογκ σου την ενόχλησή μου:

  Ο Τιμογιαννάκης, λοιπόν, αφιέρωσε πέντε αράδες, όπου εξηγούσε γιατί δεν διακρίθηκε το Gran Torino στα Όσκαρ! Τίποτα άλλο. Μόνο ένα: Μου είπε κάποιος ότι δεν είναι δυνατόν να στήνεις μια κάμερα έξω από ένα σπίτι και τέρμα. Τι να πει κανείς…

 5. zamuc Says:

  Από ότι βλέπω όσοι την είδαμε πάνω κάτω συμφωνούμε
  Φώτη το θέμα της κριτικής σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Γενικά δεν είμαι από αυτούς που αποκυρρήσουν τους κριτικούς, ούτε από αυτούς που τους θεωρούν αχρείαστους. Το θέμα έγκειται κυρίως στο κατα πόσο μπορούν να διεκδικήσουν χώρο στα έντυπα τους για να γράφουν ολοκληρωμένες απόψεις ή θα εγκλωβιστούν στις 5 γραμμές κάθε Πέμπτη για να προλάβουν να παρουσιάσουν -κάνοντας ενίοτε και κριτική- τις ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες. Ορισμένους μάλιστα τους διαβάζω σταθερά άλλους πιο αραιά και μερικούς καθόλου. Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνεται και ο Τιμογιαννάκης, δεν θα μπορούσα να τους διαβάζω όλους και ο συγκεκριμένος δεν είναι τόσο του γούστου μου. Συνήθως διαβάζω κριτικές αφού δω την ταινία και συχνά αφού γράψω την άποψη μου για αυτή στο blog. Μερικές φορές μπορεί και να διαβάσω μία κριτική πριν δω την ταινία αλλά σπάνια την αφήνω να με επηρεάσει. Για το Gran Torino δεν πρέπει να μας πολυενδιαφέρει το αν και γιατί δεν διακρίθηκε στα OSCAR. Σίγουρα πάντως το επιχείρημα “δεν είναι δυνατόν να στήνεις μια κάμερα έξω από ένα σπίτι και τέρμα” δεν το δέχομαι για να κρίνω αποκλειστικά από αυτό το γεγονός μία ταινία. Εξάλλου ο Eastwood έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει υπερπαραγωγές εδώ προφανώς κάτι ήθελε να δείξει με τη λιτή γραμμή που ακολούθησε. Περιμένω με αγωνία το post σου αν και θυμάμαι παλαιότερα κάτι είχαμε συζητήσει για τον Clint στο blog σου…

 6. fvasileiou Says:

  @zamuc
  Δεν αποκηρύττω τους κριτικούς. Προσπαθώ να τους καταλάβω. Έχω μαζέψει διάφορες ανερμάτιστες κριτικές και όλο λέω κάτι να γράψω, αλλά παίρνω βαθιά ανάσα και το προσπερνώ γιατί το όλο εγχείρημα θα μοιάζει με αναζήτηση ψύλλου στα άχυρα. Το καλό με το διαδύκτιο είναι ότι απεξαρτηθήκαμε από τους έλληνες κριτικούς. Όχι ότι οι ξένοι είναι καλλίτεροι, απλώς περισσότερες γνώμες είναι προσβάσιμες.

 7. zamuc Says:

  Το ξεφτίλισα το “αποκηρύσσω” ε;4 λάθη σε μία λέξη. Ρεκόρ!
  Ναι το δίκτυο όντως, όπως και σε άλλους τομείς, δίνει και εδώ πληθώρα επιλογών και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι

 8. zisis Says:

  Για μένα, μέσα στις 3 καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Έτσι απλά!

 9. Stathis Says:

  Καλα όλοι λενε ότι ειναι αριστούργημα!! Μήπως πρέπει να το δώ?!
  Μαζί με το ΤΑΚΕΝ που λες θα τα σημειώσω για το βράδυ!!!
  Καλό μήνα

 10. coachp Says:

  Στο changeling όμως, έχει κάνει μια τεράστια σκηνοθετική παπαριά στο τέλος ο Κλιντ… Δεν θα το πω για να μην σας χάλάσω την ταινία για οσους δεν το έχετε δει, αλλα ζαμούκ δες το και γράψε να ξεχέσω λίγο και τον Ιστγουντ. Ας τον συμπαθώ. Εχω φάει πολύ και πρέπει να ξεχέσω λίγο… Χο Χο Χο!

 11. zamuc Says:

  zisis έχει ακόμα η χρονιά αλλά στο τέλος μπορεί να μην έχεις και άδικο

  stathis να το δεις αν δεν το έκανες ακόμα

  coach το έχει δει καιρό ρε φίλε δεν θυμάμαι καλά

 12. Elisabeth Michael Says:

  Eξαιρετική ταινία. Καλά αυτός ο Τιμογιαννάκης, ποιός νομίζει ότι είναι. Ούτε για μιά στιγμή δεν σκέφτηκα ότι “στήθηκε μια κάμερα έξω από ένα σπίτι”, και ΄…. έγινε φιλμ. Τι χωριατοσνομπισμός! Τι έλλειψη φαντασίας, αισθήματος, τίποτα δεν κατάλαβε αυτός ο άνθρωπος?

 13. zamuc Says:

  Έχει γίνει μία παρεξήγηση με τον Τιμογιαννάκη. Έγραψε ότι η ταινία τον συγκίνησε και του άρεσε αλλά δεν άρεσε σε κινηματογραφιστές και μέλη της ακαδημίας οι οποίοι “Κατακεραυνώνουν την ταινία κινηματογραφικά και δεν μπορούν να δεχτούν τη στατικότητα της κάμερας έξω από ένα σπίτι σαν να πρόκειται για φοιτητική ταινία”.

  http://www.e-tipos.com/newsitem?id=77721

 14. Stathis Says:

  νομίζω ότι έχουν δίκιο οι κινηματογραφιστές. Σαν σκηνοθεσία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αλλά σαν ιστορία και σαν χαρακτήρας είναι απλά κορυφαίο! Ο Ιστγουντ θα έπρεπε να το έλεγε “ο Θάνατος του Κάλαχαν”!!! Διασκεδασα με την ψυχή μου όταν την έλεγε στον παπά και πραγματικά δεν περίμενα να τελειώσει έτσι! Επιτέλους μετά το Juno μια ανθρώπινη ιστορία με χαρακτήρες που δεν είναι καρικατούρες αλλά είναι μοναδικοί!

 15. Δημήτρης Says:

  Οτι και να πεις είναι λίγο για τον Clint. Η ταινία είναι καταπληκτική και πλήρης συναισθηματων, χιούμορ, εκπλήξεων. Ερμηνείες φοβερές, κρίμα που χάνεται ένας κόσμος σαν κι αυτόν που μεγάλώσαμε εμείς οι 35+ πάνω, έρχεται κόσμος τρόμου, αμορφωσιάς και αναρχίας.
  Eastwood: απλά Ο καλύτερος που πέρασε ποτέ από τη μεγάλη οθόνη.

 16. caesar Says:

  Πραγματικά υπέροχη ερμηνεία απο τον καταπληκτικό Clint Eastwood, που ελπίζω να μην έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Να πούμε ότι το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Ντάνι Γουάλας, όπως και οι “Γέφυρες του Μάντισον” από το βιβλίο του Ουώλερ Ρόμπερτ Τζαίημς .

 17. zamuc Says:

  Stathis δεν διαφωνώ επί τους ουσίας με όσα λες αν και μου το χάλασες με το Juno

  Δημήτρη “κρίμα που χάνεται ένας κόσμος σαν κι αυτόν που μεγάλώσαμε εμείς οι 35+ πάνω, έρχεται κόσμος τρόμου, αμορφωσιάς και αναρχίας”. Αυτό χωράει μεγάλη κουβέντα καλύτερα να μην την αρχίσω

  Ceaser thanx για τις πληροφορίες

 18. zouri1 Says:

  εγω εχω διαφορετικη αποψη.Η ταινια δεν μου αρεσε.

 19. zamuc Says:

  zouri1 πολύ καλά κάνεις, δεν είσαι ο μόνος που το λέει. Διάβασα και την άποψη σου, έχει ενδιαφέρον

 20. flashpacker Says:

  Ελπιζω και ευχομαι ο μεγαλος αυτος ηθοποιος και σκηνοθετης να μην εχει πει ακομη τη τελευταια του λεξη.

 21. zamuc Says:

  Ως σκηνοθέτης σίγουρα όχι, ως ηθοποιός μπορεί…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: