Changeling

changelingChangeling ( 2008 ) του Clint Eastwood. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ό,τι κι αν σκηνοθετήσει,  όπου κι αν πρωταγωνιστήσει, όταν ακούω αυτό το όνομα πάντα στο μυαλό μου θα φέρνω τον Blondie και το Monco τους ήρωες των παιδικών μου χρόνων από τα western του Sergio Leone. Είναι τόσο βαθιά χαραγμένοι αυτοί οι χαρακτήρες στη μνήμη μου που αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Σήμερα όμως έχουμε να κάνουμε με ένα άλο Clint. Ανεξάρτητα από το πόσο άρεσαν στον καθένα μας τα τελευταία σκηνοθετικά πονήματα του Eastwood, νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο γερόλυκος έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ. Κατά συνέπεια είναι λογικό και οι απαιτήσεις του κοινού και των κριτικών να μεγαλώνουν. Γιατί ναι μεν έχουμε να κάνουμε με μία πολύ καλή και στιβαρή ταινία όπως αυτές που μας συνήθισε τα τελευταία χρόνια ο 79χρονος πλέον αμερικάνος σκηνοθέτης αλλά από την άλλη μήπως πρέπει και αυτός να δοκιμάσει κάτι άλλο; Από ότι ακούγεται πάντως μάλλον θα το κάνει στο Gran Torino (2008).

Το στόρι του Changeling λίγο πολύ γνωστό. Αμερική του μεσοπολέμου, μια μάνα χάνει το παιδί της και η αστυνομία μετά από μήνες της παραδίδει ένα άλλο παιδί προσπαθώντας να την πείσει ότι αυτό είναι το δικό της. Η μάνα αρνείται να δεχτεί ότι το παιδί της βρέθηκε και για να μην προκαλέσει ζημιά στην εικόνα της αστυνομίας οδηγείται με παρανομο τρόπο στο ψυχιατρείο. Την ίδια ώρα μία υπόθεση ενός μανιακού δολοφόνου με θύματα δεκάδες παιδιά συγκλονίζει την Αμερική. Σε γενικές γραμμές μου άρεσε και βρήκα συμπαθητική την ιδέα να του δώσει και μία νότα από θρίλερ με το δολοφόνο των παιδιών. Η Angelina Jolie δεν εντυπωσιάζει αλλά νομίζω τον έχει άνετα το ρόλο, όπως και τους περισσότερους που καλείται να παίξει τα τελευταία χρόνια. Ευχάριστο το γεγονός ότι και ο συμπαθέστατος John Malkovich επιταγχύνει μία δεύτερη καλή εμφάνιση μετά από αυτή στο Burn After Reading (2008).

Υποψηφιότητα για χρυσό φοίνικα στις Κάννες και για 2 χρυσές σφαίρες προς το παρόν αλλά διαισθάνομαι ότι έπεται και συνέχεια.

Advertisements

4 Responses to “Changeling”

 1. giota Says:

  Εμένα η ταινία μου άρεσε και πολύ μάλιστα!
  Εξαιρετική απεικόνιση της εποχής, η Jolie σ’ έναν αβανταδόρικο μεν ρόλο, είναι ιδιαίτερα καλή κι εκφραστική (χωρίς να πιστεύω ότι θα πάρει το oscar), ο Malkovich σε μια πολύ καλή παρουσία.
  Μπορεί να μην βροντοφωνάζει αυτό που θέλει να πει, συνολικά όμως είναι μια αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη παραγωγή, με δυνατό cast και έντονα συναισθηματικό βάθος και προβληματισμό ταυτόχρονα για το μοντέλο της σύγχρονης κοινωνίας.

 2. Lafcadio Says:

  Ναι, βασικά συμφωνώ με το κείμενό σου…

 3. dunno Says:

  Συμφωνώ με τη Γιώτα με εξαίρεση τον Malkovich. με μπέρδεψε πολύ με την ερμηνεία του και δεν κατάλαβα πώς ο σεναριογράφος είχε στο μυαλό του ηθογραφικά το χαρακτήρα αυτόν, όταν τον έγραφε. H Jolie έσωσε τα πάντα για μένα.

  και επιτέλους θεώρησα αξιοπρόσεκτη και την Amy Ryan. Πολύ βολικός ο ρόλος της στην πλοκή, αλλά ήταν ο μοναδικός “δεύτερος” ρόλος που με άγγιξε.

 4. zamuc Says:

  Παράλειψη μου που δεν αναφέρθηκα στη Ryan, ήταν πράγματι καλή και είναι γενικά αλλά της λείπει ένας μεγάλος ρόλος, ένας ρόλος ζωής… Θεωρώ ότι αυτός στο Gone Baby Gone δεν ήταν τέτοιος ρόλος παρότι πολλοί το υποστήριξαν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: