Three Monkeys [Üç maymun]

3-monkeysThree Monkeys ( 2008 ) του Nuri Bilge Ceylan. Θα το ακούσατε και αλλού αλλά δεν γίνεται να μην γράψουμε και εδώ για το άρτιο οπτικό αποτέλεσμα της ταινίας. Κάθε πλάνο του τούρκου είναι μία ζωγραφιά, ένα ποίημα πάνω στο πανί. Τέτοια κινηματογράφηση δύσκολα πετυχαίνεις. Προσωπικά με κάνει και κολλάω με τις εντυπωσιακές και προσεγμένες στη λεπτομέρεια εικόνες του. Κάποιοι τον λένε υπερεκτιμημένο, κάποιοι αυτάρεσκο. Θα συμφωνήσω, ειδικά για το δεύτερο, αν δεν τη βρίσκεις όμως με τα πλάνα σου δεν γίνεται να φτιάξεις τέτοια πράγματα.

Κατά τα αλλα μία ταινία που θέλει να κάνει ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και έως ένα βαθμό τα καταφέρνει. Βουλευτής  κάποια νύχτα σε ερημική περιοχή παρασύρει πεζό με το αυτοκίνητο του και τον εγκαταλείπει. Ενόψει των επικείμενων εκλογών θα πείσει τον οδηγό του να ομολογήσει ότι οδηγούσε αυτός με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο θα εισπράξει όταν βγει από τη φυλακή. Στην πορεία η γυναίκα και ο γιος  του οδηγού θα απαιτήσουν προκαταβολή από τον πολιτικό, η εξόφληση της οποίας θα του εξασφαλίσει και μερικές νύχτες στο κρεβάτι με τη γυναίκα του οδηγού. Θα επιμείνω και πάλι ότι μέσω της εικόνας και των χαρακτήρων ο Ceylan δείχνει περισσότερα πράγματα. Ο βουλευτής με την κλασική ρουσφετόφατσα, γλοιώδης, σιχαμερός, με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του πραγματικά μου θύμισε καράβλαχο βουλευτή ελληνικής επαρχίας που έχοντας υποσχεθεί εκατοντάδες ρουσφέτια καταφέρνει να μπει στη βουλή και σφάζεται με τους συναδέλφους του για το ποιο αμάξι θα πάρει ο καθένας.  Ο πατέρας συμβιβασμένος, φοβάται να πει όχι στον εργοδότη του και ενδιαφέρεται φυσικά για το χρήμα ώστε να εξασφαλίσει το μέλλον του παιδιού του. Η μάνα βλέπει με δέος και θαυμασμό την εξουσία και δέχεται να ξεπουληθεί σωματικά και όχι μόνο στον εκπρόσωπο της. Ο γιος στον κόσμο του, συσσωρεύει οργή από όλα αυτά η οποία ψάχνει το δρόμο για να ξεσπάσει…

Βραβείο σκηνοθεσίας  και υποψηφιότητα για χρυσό φοίνικα στις Κάνες. Αξίζει πραγματικά να τη δεις έστω για την οπτική απόλαυση, ακόμα και αν το στόρι δεν σε συγκίνησε.

Advertisements

One Response to “Three Monkeys [Üç maymun]”

  1. kioy Says:

    Πολύ δυνατή ταινία…
    Νομίζω ο Ceylan κινήθηκε στα ίδια θεματικά πλαίσια. Τον γιγαντισμό της αρποσωπίας. Τον ατομικισμό και αμοραλισμό των ηρώων. Μηδενικά σημεία επαφής. Την ενοχή. Μα κυριότερα αυτή τη φορά δίνει μια ξεκάθαρη αιτιολόγηση. Την απουσία κινήτρων για τη ζωή.

    Επίσης εντύπωση μου έκανε πως μυθοπλαστικά κινείται σε διαφορετικό τέμπο.
    Αυτή τη φορά τοσενάριο είναι γεμάτο για ταstandar του, κάνοντας την ταινία διαοφρετική απ’ ότι έχουμε παρακολουθήσει! Ανκαι τάάγνορα αυτά χωράφια προδίδουν σε ορισμένα σημεία τον εικονοπλάστη Τούρκο δημιουργό. Για την αισθητική των πλάνων τα είπες σχεδόν όλα! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: