Gomorra

gomorraGomorra ( 2008 ) του Matteo Garrone. Ξεχάστε τα ιλουστρασιόν μαφιόζικα των Coppola, Scorsese, De Palma κτλ και ετοιμαστείτε να έρθετε αντιμέτωποι με το θέμα στην πιο αληθινή του διάσταση. Δεν απορρίπτω φυσικά όλους τους προηγούμενους, με αυτά μεγαλώσαμε και είναι ταινιάρες απλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι άλλο. Κατώτερο ίσως κινηματογραφικά αλλά με σαφώς μεγαλύτερη ιστορική αξία. Αυτό είναι το έργο στο οποίο θα πρέπει να ανατρέξει κάποιος μελλοντικά για να δει το αληθινό πρόσωπο της μαφίας. Και σίγουρα πρέπει να συγχαρούμε το σκηνοθέτη για την επιλογή του αυτή να φανεί συνεπής προς τον κυνηγημένο συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η ταινία, τον Roberto Saviano.  Κοντά σε όλα τα άλλα και μερικές δυνατές ερμηνείες από ηθοποιούς που μάλλον δεν είχα ξαναδεί ποτέ, αρκετοί εκ των οποίων πρωτοεμφανιζόμενοι. Δεν θα βιαστώ πάντως να το χαρακτηρίσω αριστούργημα ή ταινία της χρονιάς γιατί σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο αλλά σίγουρα δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο.

Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα και μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ στις Κάννες και βραβείο Arri-Zeiss στο Μόναχο.

Advertisements

7 Responses to “Gomorra”

 1. sakafiora Says:

  Εντάξει, αδιάφορο δε σ’αφήνει, εγώ όμως έριξα τρελό χασμουρητό μέχρι να τελειώσει.

 2. zamuc Says:

  Αυτό πρέπει να είναι το πιο γρήγορο σχόλιο που μου έχουν κάνει ποτέ. Σαν να λέμε γκολ από τα αποδυτήρια.
  Οκ θα σου δώσω ένα δίκιο, δεν έχει τίποτα ξέφρενους ρυθμούς αλλά δεν νομίζω ότι βαρέθηκες… Ίσως να είναι λίγο μεγάλη η διάρκεια αλλά ο άνθρωπος έχει να πει 2 πράγματα και να κλείσει 4-5 παράλληλες ιστορίες, δεν θα μας βάλει και συνεταίρους να του κόψουμε την ταινία

 3. dunno Says:

  είμαι σίγουρα η εξαίρεση στον κανόνα, και πολλές φορές τσακώνομαι για το γεγονός ότι δεν τρελαίνομαι και τόσο για τον “Νονό”, και θα σχολιάσω κι εδώ ότι το gomorra έτρεξε τον ιδανικό χρόνο για μένα.πιο πολύ βαρέθηκα τον Νονό ΙΙ. απλώς η έλλειψη κινηματογραφικών κορυφώσεων την κάνει να φαίνεται πιο επίπεδη, αλλά αν αφεθείς λίγο περισσότερο σ’αυτή συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν αρκετές σκηνές που θα έπρεπε να σ’ανατριχιάσουν. μόνο που στην περίπτωση του gomorra έλειπε η πομπώδης μουσική υπόκρουση (κι άλλοι τεχνικοί παράγοντες) που σε προετοιμάζει για τέτοιες ψυχολογικές εξάρσεις.

 4. kioy Says:

  Νομίζω το Gomorra μας χάρισε μια αρχέτυπη παρατήρηση πάνω στη μαφία. Παρέχοντας τα σύμβολα για ανεξάντλητη σκέψη. Σε ένα έργοπου από ιστορικής σημασίας δεν απέχει απ’ το να χαρακτηριστεί ανεκτίμητο. Ενώ ο σκηνοθέτης δε παύει να διδάσκει τη λιτότητα του ρεαλισμού, με μια τρομερή κατάτμησηξ των σκηνών(για μένα πρωτοφανή) στο ντεκουπάζ!

 5. u&whosearmy Says:

  Μία γρήγορη ανάγνωση στο http://en.wikipedia.org/wiki/Camorra :

  Η Camorra είναι η αρχαιότερη οργανωμένη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της Ιταλίας. Γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε στη Νάπολη και την ευρύτερη περιοχή της Καμπάνια, εξαπλώθηκε σε ένα περιορισμένο δίκτυο ευρωπαϊκών χωρών ενώ σε άλλες χώρες (όπως οι ΗΠΑ από όπου έχουμε και τις γνωστές κινηματογραφικές εμπειρίες) απορροφήθηκε πολύ νωρίς από τις οργανώσεις της Μαφίας.

  Ως οργάνωση, η Camorra διαφέρει από εκείνες της Μαφίας τόσο στο είδος/εύρος δραστηριοτήτων όσο και στη δομή (κάτι που φαίνεται πολύ έντονα στο Gomorra: Οριζόντια δομή σε αντιπαραβολή με τις -αντιγράφω το wiki- κατακόρυφες δομές, πυραμίδες και φαμίλιες οργανώσεων όπως η Cosa Nostra).

  To Gomorra λοιπόν (λογοπαίγνιο;) είναι μία ταινία για την Camorra και όχι για τη Μαφία. Και αν σε αυτό προσθέσουμε τα παραπάνω εύστοχα σχόλια (ρεαλισμός, γραφή, προέλευση κλπ.) κάνει τη σύγκριση με ταινίες σαν τους Νονούς εγχείρημα μάλλον δύσκολο. Βάλτε τις ιστορίες του Gomorra σε μία τοπική κοινωνία της…Κολομβίας και αφαιρέστε όλη την καμπάνια που συνόδευσε την ταινία (“Η πιο ρεαλιστική ταινία για τη Μαφία που γυρίστηκε ποτέ”). Μήπως σε αυτή την περίπτωση δε θα θυμόμασταν καθόλου τους Coppola και Scorcese;

  Δίπλα λοιπόν στα όπως είπα, πολύ χρήσιμα σχόλια που διάβασα πιο πάνω, κρατάω το απίστευτο θέμα των σκουπιδιών στην Καμπάνια των 90 (που ίσως θίγεται κινηματογραφικά για πρώτη φορά) σε ένα φιλμ που πέρασε από πάνω μου, δεν μου προκάλεσε σφίξιμο στο στομάχι, δεν το βαρέθηκα ούτε στιγμή αλλά πολύ αμφιβάλλω για το αν θα μείνει μέσα μου για αρκετό καιρό.

  Αντιγράφω από το wiki τις ταινίες για την Camorra:

  Camorra, 1972, directed by Pasquale Squitieri, starring Fabio Testi and Jean Seberg.

  Il Camorrista, 1986, directed by Giuseppe Tornatore. Vaguely inspired to the real story of NCO boss, Raffaele Cutolo. Cutolo is played by Ben Gazzara, with the Italian voiceover done by Italian actor Mariano Rigillo.

  Αν κάποιος έχει δει έστω το φιλμ του Τορνατόρε, ας βάλει μια φωνή. Ίσως η σύγκριση να είναι σε αυτή την περίπτωση πολύ ενδιαφέρουσα.

 6. zamuc Says:

  Πρώτα από όλα σόρυ για την ταλαιπωρία (ξέρεις τι εννοώ) αλλά φταίει το βλαμμένο wordpress.
  Οκ δεκτή η παρατήρηση για τις διαφορές με τη Μαφία, δεν είμαι γνώστης και δεν το έψαξα. Ίσως να είναι πράγματι αποτυχημένη η σύγκριση με τους Νονούς κτλ αλλά δεν παύει να είναι συγγενές θέμα, ακόμα κι αν ήταν για την Κολομβιανή ή τη Ρώσικη μαφία (Και ο Κρόνενμπεργκ ιλουστρασιόν τους έδειξε τους μαφιόζους στο Eastern Promises)
  Σωστή η επισήμανση για τα σκουπίδια
  Ben Gazzara αρχινονός; ακούγεται ενδιαφέρον. The Professor στα αγγλικά η ταινία προς διευκόλυνση όποιου την ψάξει

 7. u&whosearmy Says:

  Μια χαρά το τακτοποίησες πάντως, εμένα με συγχωρείς.

  Φυσικά και εγώ δεν έχω εμβαθύνει (γι’αυτό και η στεγνή αντιγραφή από το wiki). Απλώς μου κίνησε πολύ την περιέργεια. Δε το συζητώ για τον τρόπο γραφής, απλώς να φεύγουμε κάποια στιγμή από τα στερεότυπα των (κατά τ’άλλα αγαπημένων σε μένα) Νονών, το να μιλάμε π.χ. για το Eastern Promises και την ιλουστρασιόν παρουσίαση του (επίσης αγαπημένο) το θεωρώ πιο χρήσιμο.

  Περιμένοντας το “Ανάμεσα στους Τοίχους”…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: