Κάλυμνος

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…, λέει ο λαός και κάτι θα ξέρει. Αφού λοιπόν η καταγωγή μας είναι από αυτό το νησί των Δωδεκανήσων δεν γινόταν να μην πάμε χθες στο Έλλη στο Πανόραμα Ελληνικού Ντοκιμαντέρ ώστε να παρακολουθήσουμε το Κάλυμνος (1963) του πατέρα του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα Βασίλη Μάρου και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Ο Μάρος στην ταινία αυτή ασχολείται με τους Καλύμνιους σφουγγαράδες και μας δείχνει στη μεγάλη οθόνη με τον καλύτερο τρόπο την όλη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας σφουγγαριών αλλά και τις τελετουργίες του συγκινητικού αποχαιρετισμού των δυτών και λοιπών πληρωμάτων, οι οποίοι έφευγαν από το νησί και ζούσαν επί 6-7 μήνες πάνω στο πλοίο κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Αλλά περισσότερο από όλα αποτύπωσε στο φιλμ το φόβο των ίδιων και των οικογενειών τους για το αν θα γυρίσουν ζωντανοί και όρθιοι στα πόδια τους ή θα χτυπηθούν από τη νόσο των δυτών που θέριζε παλιότερα τους σφουγγαράδες.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα σχετικά με το θέμα, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι συγκλονιστικό, θα πρότεινα 2 βιβλία της Σου Παπαδάκου, το μυθιστόρημα Τρεις Αγάπες από τις εκδόσεις Ελληνική Παιδέια και το λεύκωμα Σφουγγαράδες από τις εκδόσεις Μίλητος, αν και η τιμή του δεύτερου είναι λίγο τσιμπημένη για να μην πω απαγορευτική. Και αν κάποιοι ενδιαφέρονται για ταινίες σχετικές με την Κάλυμνο, οφείλω να προτέινω το επίσης καταπληκτικό ντοκιμαντέρ Μασσαλία, μακρινή κόρη (2003) του Marco Gastine.

Advertisements

2 Responses to “Κάλυμνος”

  1. a kiss Says:

    εκτος απο τα βιβλια,λευκωματα και ντοκιμαντερ που αναφερονται στη καλυμνο ξεχασες να αναφερεις και τις Θανασιμες Πεθερες στο mega που δειχνει την κοντρα καλυμνου-λερου…περι γαμου ο λογος..εχεις τιποτα νεα απο το σ/κ που πηγες;

  2. zamuc Says:

    Το να το ξέχασα είναι ένα ενδεχόμενο, το να μην το ήξερα καν είναι ένα δεύτερο, το να το ήξερα και μην το έγραψα είναι ένα τρίτο.
    Νέα έχω αλλά ποιον ενδιαφέρουν εδώ; θα σου πω μόνο για να ζηλέψεις ότι έκανα 2 μπανάκια γιατί είχε 27 βαθμούς στο νησί. Σκέφτομαι να γίνω χειμερινός…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: