The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) του Andrew Dominik. Χωρίς πολλά λόγια μια εκπληκτική ταινία με εξαιρετική σκηνοθεσία, ένα ισορροπημένο και λίγο μονότονο σενάριο χωρίς κοιλιές ή κορυφώσεις, άψογη φωτογραφία και φανταστικές ερμηνείες, ειδικά από τους Brad Pitt και Casey Affleck. Όσο για τη μουσική των Nick Cave και Warren Ellis ό,τι και να πω είναι λίγο, όποτε την ακούω ανατριχιάζω εδώ και τόσο καιρό, ακόμα και πριν δω την ταινία. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η ταινία αυτή αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα αργής και μεγάλης διάρκειας ταινίας (κοντά 3 ώρες), που δεν είναι καθόλου βαρετή.

2 υποψηφιότητες για OSCAR, 1 για χρυσή σφαίρα και πολλές άλλες ακόμα κυρίως για τον Affleck. Υποψήφια και για το χρυσό λιοντάρι στο φεστιβάλ της Βενετίας, όπου ο Pitt απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού.

Advertisements

12 Responses to “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”

 1. sakafiora Says:

  Μπορεί να ακουστεί σα βλασφήμια, αλλά εμένα ο Affleck μ’άρεσε καλύτερα για όσκαρ.
  Η ταινία μου φάνηκε λίγο αργή, αλλά αν είναι να βλέπεις τον Μπραντ Πητ, όλα τα ανέχεσαι.

 2. zamuc Says:

  Έπεσε πάνω στον Bardem…
  Είναι πολύ καλός πάντως , δεν το συζητάω σε σχέση με τον αδερφό του χιλιόμετρα μπροστά

 3. kioy Says:

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε όσα θετικά αναφέρεις. Άλλοστε πολλά τέτοια θα βρούμε τόσο κατά την μιμιτική πράξη, το κομψοτεχνικό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και την δημιουργική σκηνοθεσία. Εγώ θα ήθελα να επισημάνω δυο πράγματα που με πείραξαν. Την χρήση του voice over το οποίο νομίζω πως παρά την ποιητική του χρησιμοποιείται πιότερο ως κατευθυντήριο μέσο, αλλά και την ολοκληρωτική θέση του δημιουργού στο finale. Στο οποίο κατά τη γνώμη μου δείχνει να μην εμπιστεύεται την κρίση του και αποφασίζει να ξεδιαλύνει καθολικά την λύση στην προβληματική της ταινίας που ο ίδιος έχει διαλέξει.
  Αυτά, φέτος παραδόξως νομίζω πως είχαμε αρκετές καλές Αμερικάνικες μεγαλοπαραγωγές!

 4. kioy Says:

  την κρίση του θεατή εννοώ

 5. scarface Says:

  Η ταινία αυτή ήταν μία από τις λίγες καλές της φετινής χρονιάς.
  Αλήθεια , δε νομίζεις ότι φέτος ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές κινηματογραφικά.(εγώ νομίζω τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας).

 6. zamuc Says:

  kioy δεν διαφωνώ, θα μπορούσε να γίνει και χωρίς αφήγηση και θα μπορούσε να το τέλος να μην είναι τέτοιο αλλά ορισμένες φορές όταν το συνολικό αποτέλεσμα είναι τόσο άρτιο και όμορφο, σέβομαι τις επιλογές του δημιουργού. ϊσως το φοβήθηκε λίγο, είναι και η πρώτη του ταινία νομίζω.
  scarface είναι μεγάλη κουβέντα αυτή. σίγουρα φέτος λείπει μία ταινία δυναμίτης που να μου πήρε το μυαλό και σίγουρα είναι κακή χρονιά για τα μεγάλα αμερικάνικα στούντιο. Πάντως έχει καλά ταινιάκια, έχω δει ορισμένα πολύ καλά φέτος

 7. dredd Says:

  Καλύτερη ταινία της σεζόν
  Ελπίζω να βρω την 4ωρη κόπια που προβλήθηκε στην Βενετία
  Ταλεντάρα ο Κέισι πολύ καλός κι ο Μπραντ

 8. zamuc Says:

  Ψήνομαι για το 4ωρο εύκολα. Κάποια στιμή κάπου θα κυκλοφορήσει

 9. kioy Says:

  Άσχετο με την ταινία…
  Ως προς την κινημσατογραφική χρονιά που διανύουμε εγώ άνετα θα την χαρακτήριζα μια από τις καλύτερες της 8ετίας!

 10. zamuc Says:

  Γούστα είναι αυτά και σίγουρα όπως είπα και πιο πάνω υπήρχαν αρκετές αξιόλογες ταινίες φέτος, απλά δεν είδα ακόμη ένα Fountain ή ένα Oldboy να με ξετρελάνει τελείως. Θα τα πούμε πιο ολοκληρωμένα αυτά όμως τον Αύγουστο (τουλάχιστον έτσι συνηθίζω να χωρίζω τις σεζόν Σπτέμβριο με Αύγουστο)

 11. fvasileiou Says:

  Χτες το βράδυ την είδα. Όσο κι αν ήθελα να την προλάβω στις αίθουσες, δεν το κατάφερα. Για να μην πολυλογώ: Μπορεί να μην είναι αριστούργημα, αλλά αυτό είναι το είδος του κινηματογράφου που μου αρέσει. Και είναι πολύ καλή ταινία. Τόσο καλή που σε βάζει σε σκέψεις και σε κάνει να αναζητάς τις ρωγμές της.
  Η μουσική είναι εξαιρετική. Την άκουσα μόλις κυκλοφόρησε το άλμπουμ -πριν κυκλοφορήσει η ταινία- και τη λάτρεψα αυτόματα. Το CD έχει κυριολεκτικά λιώσει.

 12. zamuc Says:

  Συμφωνώ αλλά νομίζω ότι θα τολμούσα να το πω και αριστούργημα. Δυστυχώς, όπως και εσύ δεν το είδα σε αίθουσα αλλά αν το βρω σε κάποιο θερινό μάλλον θα το τιμήσω ξανά παρά τις 2 +1/2 ώρες του

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: