Zeitgeist

Zeitgeist (2007) του Peter Joseph. Τη συγκεκριμένη ταινία ντοκιμαντέρ την έχω παρακολουθήσει εδώ και αρκετό καιρό αλλά απέφευγα να γράψω κάτι για αυτήν καθώς ανοίγει ζητήματα που χωράνε μεγάλη κουβέντα. Θα προσπαθήσω ως συνήθως να είμαι σύντομος.

Άσχετα με το περιεχόμενο προκύπτει πρώτα από όλα το ζήτημα της online διανομής και παρακολούθησης μιας ταινίας. Το διαδίκτυο αλλάζει τη ζωή μας σε πολλά θέματα και προσφέρει δυνατότητες σε διάφορους τομείς. Αλλά ποτέ δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί η θέαση ταινίας στο σινεμά με την αντίστοiχη ενός καλού ποιότητας dvd και αυτή με τη σειρά της με την παρακολούθηση μίας ταινίας στον υπολογιστή. Δεν θα αναλύσω τους λόγους αλλά προφανώς μιλάμε για θέματα ποιότητας εικόνας και ήχου αλλά και συγκέντρωσης σε αυτό που βλέπεις η οποία επιτυγχάνεται 100% μόνο στη σκοτεινή αίθουσα (και εκεί όχι πάντα, εξαρτάται και από το υπόλοιπο κοινό της αίθουσας). Για μία ταινία τέτοιου ύφους πάντως που σκοπεύει κυρίως στην πληροφόρηση και όχι τόσο στην καλλιτεχνική δημιουργία νομίζω ότι αυτός ο τρόπος προώθησης είναι θεμιτός.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της ταινίας σε γενικές γραμμές με βρίσκει σύμφωνο σε αυτά που θίγει αλλά δεν μπορώ να διαφωνήσω και με αυτούς που υποστηρίζουν ότι πάσχει από έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων και αποδείξεων. Στο κομμάτι που ασχολείται με τα κοινά στοιχεία των θρησκειών νομίζω ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στη θεολογία για να δεις το πόσο πολύ μοιάζουν οι θρησκείες μεταξύ τους. Σχετικά με την 11 Σεπτεμβρίου και κατά πόσο ήταν δουλειά από μέσα -ζήτημα που επανήλθε πρόσφατα στην επιφάνεια με κάποιες ξεχασμένες δηλώσεις, που ξέθαψαν κάποιοι καλοθελητές, της νικήτριας OSCAR A’ γυναικείου Marion Cotillard– τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα. Το ότι οι Αμερικάνοι μας έχουν πουλήσει κάποια παραμύθια σχετικά με το θέμα δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση ότι οι ίδιοι οργάνωσαν το χτύπημα. Στο κομμάτι που ασχολείται με την παγκόσμια κυριαρχία των αμερικάνικων τραπεζών και πως αυτη οργανώθηκε τα τελευταία 100-150 χρόνια δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πολλά και το πράγμα θέλει ψάξιμο. Όπως ψάξιμο και φιλτράρισμα θέλουν γενικά όλα όσα περνάει αυτή η ταινία, χωρίς να υποστηρίζω φυσικά ότι είμαι αντίθετος σε αυτά που λέει. Επαναλαμβάνω ότι στα περισσότερα μάλλον με βρίσκει σύμφωνο.

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Artivist Film Festival.

Advertisements

One Response to “Zeitgeist”

  1. Administrator Says:

    Zamuc συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το ντοκιμαντερ με βρίσκει σύμφωνω κατά περιόδους. Αξίζει να το δει κάποιος. Του δίνει νέα οπτική

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: