Shivers

shivers.jpgShivers (1975) του David Cronenberg. Το μυαλό του Cronenberg έχει 2 χαρακτηριστικά. Πρώτον είναι πολύ μπροστά και δεύτερον είναι πολύ διεστραμμένο. Σε αυτή την ταινία, η οποία είναι και από τις πρώτες της φιλμογραφίας του, αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνονται ξεκάθαρα, όπως φαίνεται και το τι θα ακολουθούσε στις επόμενες ταινίες του. Έχει συλλάβει πολύ ωραία ιδέα για σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (παράσιτο για την ακρίβεια) το οποίο ξεπήδησε στο εργαστήριο και γιατρός πρωτοέβαλε σε άνθρωπο και έχει τοποθετήσει εξίσου καλά την ιστορία του σε ένα μοντέρνο γιγάντιο οικοδόμημα τύπου μικρή πολιτεία, όπου οι κάτοικοι συγκροτούν ουσιαστικά μία κλειστή κοινωνία. Επιτυγχάνει δηλαδή, όπως πολύ ωραία είχε γράψει κάποτε για το Shivers σε σχόλιο για άλλο post αυτού του blog ο Vandim, “μία παραβολή για το AIDS πριν ακόμα γίνει καλά – καλά γνωστό αυτό (μιλάμε για τέλη ‘70ς – αρχές 80ς)“. Έλα όμως που ο Καναδός δεν μπορούσε να μείνει εκεί. Θεώρησε καλό οι φορείς να μετατρέπονται σε ερωτικά ζόμπι τα οποία αποκτούσαν αχαλίνωτες ερωτικές ορέξεις με απώτερο σκοπό να μεταδώσουν το παράσιτο σε όλους. Ούτε αυτό με χαλάει ιδιαίτερα. Ταινία τρόμου ήθελε να γυρίσει έχει και το χαβαλέ του το όλο πράγμα. Η υπερβολή όμως και το τράβηγμα στα άκρα με τις σκηνές με τα παιδάκια ή με τον πατέρα και την κόρη νομίζω ήταν αρκετά αρρωστημένες. Θέλω να πω ότι ok το πιάσαμε το υπονοούμενο ρε David δε χρειάζεται να μας το κάνεις πενηνταράκια. Πάντως για ταινία γυρισμένη το 1975 και με εμφανή την έλλειψη χρηματικών πόρων σίγουρα o Cronenberg έχει κάνει άριστη δουλειά.

Έχω ξαναγράψει για τον ξαφνικό μου έρωτα με αυτόν το σκηνοθέτη λόγω των δύο πρόσφατων ταινιών του A History of Violence (2005) και Eastern Promises (2007). Είχα παρακολουθήσει και παλαιότερα ταινίες του άλλα δεν με είχαν ενθουσιάσει όσο αυτές οι 2. Ίσως επειδή έπεσα πάνω στη μέτρια κατά τη γνώμη μου περίοδο του 1996-2002. Συνολικά έχω δει καμιά δεκαριά ταινίες του και έχω άλλες 2 πρόχειρες για να δω σύντομα, πάντως ανεξάρτητα από το πόσο μου αρέσει η κάθε μία με έχει βάλει στο τριπάκι ο τύπος να τις βρω όλες και να τις δω.

Advertisements

5 Responses to “Shivers”

 1. dredd Says:

  1996 – 2002
  Crash, σούπερ
  Existenz, μάπα
  Spider, εσωστρεφές, δύσκολο, αργό αλλά καλό.

  Πρώιμη περίοδος
  Καλύτερα τα Brood και Rabid – μακριά απο ελληνικά dvd

  Ανατριχίλες, τρομερό φινάλε, όλοι στην πισίνα

 2. zamuc Says:

  Ξέχασα να το γράψω αυτό, ότι ο ελληνικός τίτλος είναι Ανατριχίλες. Για το Crash δε συμφωνώ αλλά επειδή πάνε 11-12 χρόνια από τότε που το είχα δει δεν είμαι απόλυτος, ίσως μία επανάληψη να είναι χρήσιμη. Τα ΕX και spider επίσης δε μου πολυάρεσαν για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Τα άλλα 2 που αναφέρεις δεν τα έχω δει.

 3. DrTeddy Says:

  Που το θυμήθηκες αυτό; Από τις πρώτες “διαστροφές” του

 4. zamuc Says:

  Βρίσκω ότι μπορώ και όπως μπορώ, θα προσπαθήσω δω όλη τη φιλμογραφία του σιγά σιγά

 5. zamuc Says:

  Άκουσα χθες στις “ειδήσεις” ότι στην Αυστραλία υπάρχει ζευγάρι που είναι πατέρας και κόρη και έκαναν και παιδί μάλιστα. Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσω αυτά που γράφω στο post. Ο Cronenberg δεν είναι μπροστά και διεστραμένος ειναί απλά πολύ μπροστά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: