È pericoloso sporgersi

pericoloso.jpgE pericolo sporgersi (1992) του Nae Caranfil. “Μην κρέμαστε από τα παράθυρα” ο ελληνικός τίτλος. Δεν ξέρω αν είναι ακριβής μετάφραση, αυτό που ξέρω είναι ότι όσοι κρέμοταν σαν τα σταφύλια (ζωγραφίζω σήμερα!) στην αίθουσα του λιμανιού όπου έγινε η συγκεκριμένη προβολή, σίγουρα δεν έχασαν. Και όχι τόσο γιατί η ταινία είναι καταπληκτική, που είναι δηλαδή, αλλά κυρίως για τη σπανιότητα της προβολής. Όπως είπε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης ίσως και να ήμασταν το τελέυταίο κοινό που την παρακολούθησε. Γιατί όλα αυτά; Η ιστορία σύμφωνα πάντα με τον ίδιο έχει ως εξής:

Αρχές δεκαετίας ’90 ο Caranfil ψάχνει χρηματοδότηση για την ταινία του. Βρίσκει τελικά δύο Γάλλους και ένα Ρουμάνο παραγωγό. Μετά από ένα επεισοδιακό ταξίδι των Γάλλων στη Ρουμανία με τα μετρητά στο χέρι λόγω προβλημάτων με τις τράπεζες τελικά όλα βαίνουν καλώς, τα γυρίσματα αρχίζουν και η ταινία ολοκληρώνεται μέσα στο 1992. Κατόπιν πάει στις Κάννες όπου κάνει εντύπωση και πολλές εταιρίες διανομής πλησιάζουν τους παραγωγούς. Αυτοί αρνούνται τις προσφορές, θέλουν να πετύχουν κάτι καλύτερο και περιμένουν ένα γνωστό τους με μία νέα εταιρία που υποτίθεται ότι θα τους κάνει την καλύτερη προσφορά. Η συμφωνία δεν γίνεται ποτέ και έτσι τελικά η ταινία μένει στο ράφι. Δύο χρόνια αργότερα το 1994 μία μικρή εταιρία διανομής στη Γαλλία παίρνει τα δικαιώματα της ταινίας και κάνει διανομή σε 2-3 σινεμά στο Παρίσι, την ίδια μάλιστα εβδομάδα που βγήκε στις εκεί αίθουσες το Pulp Fiction (1994) κάτι που τόνισε ιδιαίτερα ο Caranfil αλλά ζήτησε να μην ξεχνάμε ότι η δική του ταινία είχε γυριστεί δύο χρόνια νωρίτερα. (Και αυτό από ότι αποδείχτηκε κατά την προβολή γιατί υπάρχουν κάποιες “ομοιότητες” στις δύο ταινίες). Στη συνέχεια η εταιρία χρεοκόπησε και η ταινία πέρασε στα χέρια της τράπεζας που έκανε την κατάσχεση. Ο Caranfil προσπαθεί να την πάρει πίσω αλλά είναι πολλά τα λεφτά που του ζητάνε. Μέσα σε όλα αυτό το σίριαλ μία κόπια ξέμεινε σε μία βέλγικη ταινιοθήκη και ήταν αυτή που ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη μετά από παρακάλια και δρακρύβρεχτες επιστολές του σκηνοθέτη καθότι οι Βέλγοι είναι πολύ αυστηροί με το υλικό τους.

Και επειδή ξέρω ότι σας έχει φάει η περιέργια να σας πω με δύο λόγια ότι η ταινία διαδραματίζεται στη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου και αφορά σε μία ιστορία που εμπλέκονται μία μαθήτρια, ένας ηθοποιός και ένας φαντάρος και είναι δοσμένη από το σκηνοθέτη σε τρία μέρη, κάθε φορά με πρωταγωνιστή έναν από τους τρεις.

Βραβείο στο  Festival International Cinéma Méditerranéen Montpellier.

2 Responses to “È pericoloso sporgersi”

  1. apasxolisi Says:

    Τo blog του απολυμένου από την ΓΣΕΕ Δημοσιογράφου για θέματα εργασίας και ότι άλλο κάτσει…
    Ενημέρωσε Άτομα Που Επικοινωνείς Για Τo Blog http://apasxolisi.wordpress.com Χρησιμοποίησε Αυτό Το Blog Να Καταγγείλεις Η Να Ενημερωθείς Για Εργασιακά Θέματα Επικοινωνήστε μαζί μου με τα email:apasxolisi_blog@yahoo.gr Είναι Μια Ανοικτή Και Online Social Network Σελίδα Διαμαρτυρίας Και Αποκάλυψης Στη Κοινή Γνώμη .. Της Πρωτοφανούς Απόλυσής Μου!

  2. zamuc Says:

    Δεν ήθελα και ούτε υπήρχε περίπτωση να κόψω το σχόλιο, αλλά καλό θα ήταν να είχε μπει αλλού.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: